Ungaria a eliberat-o din arest pe profesoara și activista antifascistă italiană Ilaria Salis. Ilaria, 39 de ani, a fost arestată la Budapesta în februarie şi a fost inculpată de trei capete de acuzare de tenativă de agresiune şi de faptul că face parte dintr-o organizaţie de extremă stânga. Conform legislației maghiare, ea risca 11 ani de închisoare. Dar, Ilaria a fost aleasă europarlementar din arest, iar Budapesta a fost nevoită să-i scoată cătușele și s-o lase liberă spre Bruxelles.
Ilaria, cetățean european, a fost adusă în fața instanței încătușată și legată cu un lanț de oțel ca un câine de bancă în fața instanței, la prima înfățișare. Imaginile au creat un conflict diplomatic de proporții între Ilalia și Ungaria.
Ilaria a fost aleasă pentru un mandat în Parlamentul European la alegerile de duminică, relatează Reuters. Anunțul a fost făcut vineri de către avocatul ei, agenția amintind că eurodeputații se bucură de o imunitate juridică puternică, inclusiv în fața unor acuzații care le sunt aduse înainte de a fi aleși în funcție.
Etichetată de extremă stânga italiană, e este acuzată de Budapesta că a agresat o grupare neo-nazistă maghiară. Ea a fost arestată la Budapesta în februarie şi a fost inculpată de trei capete de acuzare de tenativă de agresiune, fără detalii, şi de faptul că face parte dintr-o organizaţie de extremă stânga.
Avocatul lui Salis a declarat vineri pentru Reuters că poliția i-a înlăturat acum brățara electronică de monitorizare și clienta sa îl așteaptă vineri pe tatăl ei să sosească la Budapesta pentru a o aduce înapoi în Italia.
Salis a fost ținută în detenție în Ungaria mai bine de un an iar scandalul public din jurul ei a motivat Alianța Verde și Stânga Italiană să o includă pe lista sa pentru alegerile europarlamentare.
Premierul italian Giorgia Meloni, şefa Patidului Fratelli d’Italia (FdI, postfascist), au avut în trecut relaţii călduroase cu omologul său naţionalist ungar Viktor Orban. Însă Giorgia Meloni susţine în mod ferm Ucraina, care se apără împotriva invaziei Rusiei, în timp ce Viktor Orban păstrat legături strânse cu Kremlinul şi s-a opus prin veto, în decembrie, unui program UE de ajutare a Ucrainei pe o periodă de patru ani, în valoare de 50 de miliarde de euro.
Cazul a provocat o situație stânjenitoare pentru premierul Giorgia Meloni și vicepremierul său Matteo Salvini, care au promovat relații strânse cu guvernul naționalist al lui Viktor Orban.