Ungaria nu vrea ca Finlanda şi Suediei să intre la NATO! Parlamentul ungar a amânat iar, până la sfârşitul lunii martie, dezbaterea şi posibilul vot asupra ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO.
Ratificarea mai trebuie să fie confirmată doar de două din cele 30 de state membre ale Alianţei, respectiv Turcia şi Ungaria, relatează agenţia EFE.
Partidul Fidesz, formaţiunea premierului Viktor Orban care deține majoritatea în parlament, tergiversează ratificarea încă din vara anului 2022. Orban a susţinut săptămâna trecută că sprijină aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dar a acuzat aceste două ţări că, asemeni Bruxellesului, răspândesc ”minciuni sfruntate” despre situaţia democraţiei şi a statului de drept în Ungaria. De asemenea, a mai susţinut Orban, există în partidul său deputaţi care în aceste condiţii nu sunt de acord cu aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, prin urmare parlamentul ungar va trimite delegaţii la Helsinki şi Stockholm pentru discuţii pe acest subiect.
Un purtător de cuvânt parlamentar suedez a confirmat joi că o delegaţie a deputaţilor ungari va efectua o vizită în Suedia pe 7 martie pentru discuţii privind aderarea acestei ţări la NATO. Delegaţia va fi condusă de vicepreşedintele parlamentului ungar Csaba Hende şi se va întâlni, printre alţii, cu preşedintele parlamentului suedez Andreas Norlen. Mai devreme săptămâna aceasta, Finlanda anunţase de asemenea că aşteaptă vizita unei delegaţii ungare.
Deşi dezbaterea parlamentară pe acest subiect începuse miercuri şi presa specula asupra unui vot săptămâna viitoare, parlamentul ungar a programat pentru săptămâna 20-24 martie finalizarea procesului de ratificare.
Primirea celor două ţări în Alianţă se loveşte de veto-ul Turciei, care le-a acuzat că adăpostesc pe teritoriile lor ”terorişti”, termen prin care Ankara desemnează în special membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit Agerspres.