Ungaria și România, „războiul” prețurilor la alimente. Ce au descoperit jurnaliștii maghiari, după ce au făcut coșul de cumpărături
O revistă de știri economice a analizat prețurile din supermarketurile din Ungaria și România.
Studiul a fost făcut cu ajutorul Transindex, iar la bază au stat 42 de produse, scrie adevărul.ro, ale căror prețuri au fost monitorizate în Ungaria în fiecare lună, timp de 20 de luni, adică de la finele lunii ianuarie 2020.
Comparația între prețurile din România și Ungaria s-a făcut pe baza prețurilor practicate de Lidl în Budapesta și Cluj. Anterior, G7 comparase prețurile din Franța și Ungaria, iar rezultatele au arătat că cele din țara vecină sunt mult mai reduse.
Același rezultat ar fi fost și în cazul unei comparații cu Austria sau Marea Britanie, precizează jurnaliștii maghiari.
„Metodologia colectării datelor a rămas aceeaşi. Pe scurt: ne uităm întotdeauna la preţuri care nu sunt la produse aflate în promoţie, calculate din preţuri unitare pe kilogram sau pe litru şi, dacă există mai multe produse identice, cumpărăm întotdeauna cele mai ieftine din cantitatea dată, dar indiferent de ambalaj”, au explicat maghiarii.
Prețurile în România, mai mici cu 5%
După ce s-au comparat prețurile din rețelele Lidl din cele două țări, s-a comparat valoarea coșurilor de consum create în acest fel cu salariile medii disponibile în fiecare țară.
Majoritatea produselor sunt mai ieftine în România, dar jurnaliștii au găsit și 10 produse din 35, care costă mai puțin în Ungaria.
Lista de cumpărături a cuprins făină, lapte, file de piept de pui și curcan, apă minerală, sare și brânză gouda. La prima vedere, coșul va fi mai ieftin în România, decât în Ungaria, scriu maghiarii.
Pe de altă parte, în România salariul mediu net este de 384 euro pe lună, în timp ce în Ungaria este de 583 de euro pe lună.
Concluzia este că, deși în România la Lidl coșul de cumpărături este mai ieftin cu 10,6%, situația înclină tot în favoarea vecinilor.
La un coș pentru care un maghiar achită la casă 40 de euro, un român va plăti 35 de euro.
Legumele și fructele sunt mai ieftine în Ungaria, în timp ce laptele și carnea sunt mai ieftine în România.
Totuși, un coș de produse Lidl reprezintă 9,2% din salariul lunar în România, față de numai 6,8% în Ungaria.