UNGARIA vrea scoaterea aderării Ucrainei de pe agenda summit-ului UE din 15-15 decembrie 2023/ „Nu este îndeplinită nicio condiţie”
Reprezentanţi ai celor 27 de state din Uniunea Europeană se întâlnesc marţi, 5 decembrie, la Bruxelles pentru a discuta despre aderarea Ucrainei, în cadrul pregătirilor pentru summitul din 14-15 decembrie.
Săptămâna viitoare se vor decide perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina de a deveni membre ale Uniunii Europene.
Ungaria, vot negativ dat Ucrainei
Ungaria a ameninţat că va bloca primirea Ucrainei în UE, dar și alte ţări pun diferite condiţii, arată agenția Reuters.
În context, premierul maghiar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. El cere ca UE să nu mai pună pe agenda summit-ului de la Bruxelles demararea negocierilor de aderare cu Ucraina.
„Există aşteptări că, la summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate” – Viktor Orban
Scrisoarea trimisă lui Charles Michel este datată luni, 4 decembrie 2023, şi a fost văzută de jurnaliștii agenției de știri Bloomberg.
Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina are nevoie de votul unanim al celor 27 de state membre UE.
Presiuni pentru a primit Ucraina în UE
Încă din luna martie a acestui an Comisia Europeană a propus începerea negocierilor cu Ucraina. Totuși, în pofida presiunilor exercitate la Bruxelles, decizia se va lua doar la reuniunea liderilor europeni.
Astfel, marţi, 5 decembrie, nu se va stabili nimic definitiv, dar se va discuta propunerea de acord pentru summit-ul de săptămâna viitoare, unde se aşteaptă şi aprobarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, acordat eșalonat, până în 2027.
Potrivit Reuters, tatonările între membrii UE vor oferi indicii despre probabilitatea ca la summit-ul din 14-15 decembrie să se dea undă verde aderării fostei republici sovietice.
Purtătorul de cuvânt al Executivului maghiar, Zoltan Kovacs, a declarat că, „după aprecierea noastră, nu este îndeplinită nicio condiţie pentru ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare”.
„Cum putem discuta despre aderarea unei ţări care a fost în război în ultimii doi ani, cu o administraţie publică funcţională doar datorită fondurilor străine, cu nivelul de corupţie, cu 20% din ţară ocupată? Cum poate cineva să sugereze că ţara asta este gata de negocieri pentru aderare?” – Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului maghiar
Într-o încercare de a convinge Budapesta să cedeze, Comisia Europeană a anunţat că ar putea debloca fonduri europene de miliarde de euro pentru Ungaria. Banii au fost blocați de Bruxelles din cauza îngrijorării privind statul de drept.
Mai mult, chiar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o vizită la Budapesta zilele trecute, dar nu a apărut niciun indiciu că ar fi reuşit să-l convingă pe Viktor Orban în privinţa Ucrainei. „A plecat cu mâna goală”, a comentat pentru Reuters un diplomat european.