Unii pacienți în stare gravă refuză tratamentul cu oxigen, deși au probleme serioase de respirație, susține șeful UPU-SMURD Bihor, medicul Hadrian Borcea.
Acesta a precizat că fenomenul a început să apară după mediatizarea cazului doctoriței Flavia Groșan, care a spus că în spitale sunt omorâți pacienți inclusiv prin oxigenoterapie, informează Digi24, care citează ebihoreanul.ro.
Borcea spune că acum medicii au mari dificultăți în a-i convinge pe oameni să primească oxigen, chiar dacă ei abia respiră.
„Asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”, a declarat dr. Hadrian Borcea pentru eBihoreanul.
Întrebat cum a fost rezolvat cazul în cele din urmă, medicul orădean spune că pacientul a fost lăsat să ajungă singur la concluzia că nu poate respira fără ajutor.
„Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis «OK, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit». După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen”, a declarat Borcea.
Șeful UPU-SMURD descrie situația generată de „fenomenul Groșan” ca fiind „tristă, pur și simplu tristă”.
El spune că „oameni în stare gravă, fără cunoștințe medicale, sunt învățați să refuze ajutorul medical, fiind convinși că acesta le face rău”.
Borcea mai spune că și în urmă cu câteva săptămâni, după ce medicii de la Spitalul Județean Sibiu au fost acuzați că leagă pacienții de paturi, au existat și la UPU-SMURD Bihor reacții de acest tip.
„Am avut pacienţi care au refuzat şi simpla aplicare a unui leucoplast pe branulă, spunând că se simt legaţi”, spune medicul.
El adaugă că această situație este o „psihoză” pe care nu și-ar fi imaginat-o până acum.
„Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare”, a mai spus dr. Borcea.
Medicul pneumolog a făcut în ultima vreme mai multe declarații controversate. Flavia Groșan a susținut că protocolul medical din spitale „ucide” pacienți, oxigenul medical în cantități mari provoacă edeme cerebrale și că pacienții COVID cu saturație de 80% se pot trata acasă.
Mulți specialiști din domeniu i-au contestat declarațiile.
Groșan a fost chemată la Colegiul Medicilor Bihor pentru a da explicații în legătură cu afirmațiile sale, iar ulterior, președintele forului, Carmen Pantiș, a anunțat că pneumologul va putea profesa în continuare.
Carmen Pantiș a susținut că nu a existat o reclamație care să întrunească condițiile unui malpraxis.