Unii români fără job și-au făcut o adevărată meserie din a recicla prin sistemul ReturRO: „Ne-am potolit cu furatul” / Care sunt câștigurile acestora

Publicat: 17 07. 2024, 23:26
Actualizat: 17 07. 2024, 23:28
FOTO - Captură video

La început, noul sistem de reciclare a PET-urilor și a sticlelor i-a enervat pe mulți românii, dar pentru unii – care nu au un job – a devenit o adevărată meserie și banii astfel obținuți reprezintă pentru ei singura sursă de venit.

Astfel, privită la început cu neîncredere, reciclarea PET-urilor și a sticlelor prin sistemul RetuRO a devenit acum o ocupație permanentă pentru mulți români fără venituri.

Până în luna martie a acestui an, mai puțin de 10% din ambalajele vândute erau duse la reciclat, însă în luna iunie numărul acestora a depășit 50%. La această creștere semnificativă a numărului de produse reciclate au contribuit și românii care au făcut din această activitate un job.

„Ne-am potolit cu furatul”

Așadar, numărul sticlelor reciclate a crescut cu 50%, în luna iunie. Mai exact, din cele 694 de milioane de ambalaje puse pe piață în luna iunie, 347 de milioane au fost reciclate prin ReturRO, potrivit sursei citate.

Astfel, 23.000 de tone de plastic, metal și sticlă nu au mai ajuns să polueze mediul. Vorbim despre o rată lunară de reciclare de aproximativ 50%, față de 5%, cât se înregistra, de exemplu, în luna februarie.

La această creștere considerabilă contribuie din plin și cei care adună constant recipiente reciclabile pentru niște bani în plus. Pentru unii dintre ei reciclarea a devenit singura sursă de venit. Sunt mulți cei care prin reciclarea ambalajelor reușesc să își asigure zilnic o masă bună.

„Eu am avut înainte cinci sacoșe de dimineața, eu fac în fiecare zi, fac mereu, mereu, să iau bonuri. În fiecare zi fac 50 de lei. Da, da (doar din banii obținuți cu reciclarea trăiește-n.r.). Mereu trebuie să iau ceva de mâncare”, a mărturisit un bărbat, pentru Știrile Pro TV.

Pentru alții, reciclarea a devenit un job full time, care îi ține departe de fapte ilegale. Un tânără a mărturisit că datorită acestei metode de a face bani a renunțat la furturi. Inițial, acesta reușea să producă zilnic 150 de lei pe zi, bani ce îi rezolvau toate nevoile.

„Muncim, mai bine muncim.. și ne chinuim credeți-mă că ne chinuim. În jur la 150 – 130 de lei făceam până când s-a șmecherit lumea. Dacă nu muncești, nu ai, ne-am potolit cu furatul, ne bagăm pe așa ceva”, a spus un alt bărbat.

De la începutul programului ReturRO și până la 1 iulie, 200.000 de tone de recipiente din sticlă, plastic și metal au fost colectate pentru reciclare.

FOTO – Captură video: Știrile Pro TV