Prima pagină » Actualitate » Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România acuză justiția română de RASISM după ce femeia bătută cu mopul de un șofer de microbuz, în 2019, a fost condamnată pentru tulburarea liniștii publice

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România acuză justiția română de RASISM după ce femeia bătută cu mopul de un șofer de microbuz, în 2019, a fost condamnată pentru tulburarea liniștii publice

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România acuză justiția română de RASISM după ce femeia bătută cu mopul de un șofer de microbuz, în 2019, a fost condamnată pentru tulburarea liniștii publice

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) protestează în mod vehement, prin intermediul unui comunicat, față de rasismul din justiția română, fapt ce a transpărut în soluționarea dosarului ,,Florica”.

UCTRR reamintește că în data de 25 aprilie 2019, Floricăi și celor doi copii ai săi le-a fost refuzat transportul cu microbuzul din autogara Zalău. Ulterior, Florica și unul dintre copii au fost loviți în mod repetat cu mopul de șoferul microbuzului.

Florica Moldovan, o tânără de etnie romă de 25 de ani, mamă a cinci copii, venise cu doi dintre aceștia la spital. Medicul le-a dat un tratament, apoi a trimis-o cu ei acasă.

Cu sacoșa de medicamente în mână, cu unul dintre copii în brațe și cu lângă ea, Florica a mers în autogară pentru a lua un microbuz spre casă.

Când a încercat să urce în mijlocul de transport, șoferul microbuzului nu a vrut să o primească, motivând că microbuzul este plin.

Atunci, tânăra l-a înjurat și l-a blestemat, iar bărbatul a coborât și a lovit-o de mai multe ori cu coada de la mop, fără ca vreunul dintre călători să intervină, ba chiar unul dintre ei a filmat scenele violente.

Procurorii au considerat că femeia a provocat scandalul

Florica Moldovan a fost pusă sub acuzare și judecată pentru tulburarea liniștii publice, după ce procurorii și mai apoi judecătorii au considerat că ea este cea care a provocat scandalul și că a reacționat disproporționat, „stârnind indignarea publică”.

Potrivit sentinței definitive pronunțate marți de Curtea de Apel Cluj, Florica va trebui să plătească o amendă penală de 1.200 de lei, în caz contrar, ea va ajunge la închisoare. Șoferul care a bătut-o cu coada de la mop a primit o pedeapsă cu suspendare.

Comunicatul integral al Uniunii Civice a Tinerilor Romi din România, cu referire la acest caz:

„Justiția română a transformat o femeie romă din victima unei agresiuni rasiste în persoană condamnată penal. Condamnarea penală a fost atrasă de protestele verbale ale victimei față de abuzurile și violențele rasiste la care era supusă aceasta împreună cu copiii sai, precum și o presupusă lovire a microbuzului cu punga de medicamente, acestea fiind transformate de instanță, în mod incredibil, în faptă penală. Astfel, mesajul transmis de justiția română nu este în niciun caz acela că dacă apelezi la justiție ca cetățean român de etnie romă și ca femeie romă vei primi un tratamanet aplicat în mod legal și corect.

Mesajul transmis de justiția română este că dacă te plângi în calitate de cetățean român de etnie romă și de femeie romă față de abuzurile rasiste la care ai fost supusă, justiția română va fi de partea agresorului și vei fi abuzată și de sistemul judiciar care te va sancționa penal. După cum am arătat în mod public, anterior, soluționarea acestui caz a fost făcută prin nereguli și ilegalități de instanța de judecată și de parchet. Spre exemplu, unul dintre martorii principali a fost adus la instanță cu mașina, chiar de către inculpat.

Instanța a închis ochii la aceste nereguli. În schimb, un martor-cheie nu a fost audiat pentru că Florica nu a putut obține datele sale de identificare, iar judecătorul nu s-a deranjat să dispună cercetările necesare în privința procedurii legale de punere la dispoziție a CNP-ul martorului.

Magistratul nu avut nicio problemă să soluționeze cauza, în condițiile în care doar nouă martori au fost audiați în total, deși aceeași instanță a reținut că microbuzul ar fi avut douăzeci și trei de pasageri, iar în curtea autogării se mai aflau și alte persoane la momentul incidentului. În acest dosar, au fost formulate plângeri de către cinci persoane, dintre care trei persoane fizice (Florica și cei doi copii minori, prin reprezentant legal) și două persoane juridice (respectiv, organizații neguvernamentale).

Hotărârea instanței ia în calcul o singură persoană, anume pe Florica. Celelalte patru persoane ce au formulat plângeri penale sunt excluse în mod ilegal de parchet și de instanța de judecată, fără nicio explicație. Față de aceste abuzuri grave, va fi înaintată o plângere către CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului și vom solicita condamnarea rasismului din justiția română, întrucât contravine drepturilor omului recunoscute în plan european”.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele