Uniunea Internațională a Avocaților reacționează în cazul condamnării avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România au încălcat principiile de bază referitoare la rolul baroului”
Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) este cea mai veche asociație profesională de avocați, reunind aproximativ 2 milioane de membri din peste 100 de țări. Situația din România – dosarul ”Ferma Băneasa” și condamnarea, printre alții, a avocatului Robert Roșu – ”se înscrie în linia de abuzuri monitorizate la nivel internațional de către Institutul pentru Statul de Drept (UIA-IROL)”, precizează, în mediul online, reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR).
Pe pagina de socializare, UNBR postează reacția UIA după condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”, prezentând punctul de vedere al președintelui Jorge Marti Moreno, transmis către președintele UNBR Traian Briciu.
”Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) reacționează la închiderea avocatului fără nici un fel de motivare și oferă sprijin prin Institutul pentru Statul de Drept. UIA consideră că avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil”, se precizează în postarea UNBR.
Jorge Marti Moreno: ”Principiile de la Havana, încălcate de autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România”
În scrisoarea de răspuns adresată președintelui UNBR, Traian Briciu, președintele UIA – Jorge Marto Moreno susține că autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România au încălcat principiile de bază referitoare la rolul baroului.
Aceste principii sunt cunoscute sub numele de Principiile de la Havana și au fost adoptate de al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea crimei și tratamentul deținuților.
”Aceste principii sunt foarte clare în ceea ce privește drepturile și obligațiile avocaților, care în acest caz nu par a fi respectate, ceea ce a dus la o condamnare total arbitrară. În plus, amânarea sine die a motivării scrise întărește poziția de sprijin față de autoritățile profesionale române în solicitarea privind eliberarea imediată a avocatului. În baza documentelor transmise de UNBR și a analizei proprii, este așteptată și declarația care va fi adoptată peste puțin timp de UIA-Institutul pentru Statul de Drept pe această temă”, se mai precizează în textul postat pe pagina de socializare a UNBR.