Prima pagină » Actualitate » UNSAR: 8 din 10 șoferi PĂGUBIȚI în accidente rutiere spun că ar apela la un service care are contract cu asigurătorii pentru reparații

UNSAR: 8 din 10 șoferi PĂGUBIȚI în accidente rutiere spun că ar apela la un service care are contract cu asigurătorii pentru reparații

UNSAR: 8 din 10 șoferi PĂGUBIȚI în accidente rutiere spun că ar apela la un service care are contract cu asigurătorii pentru reparații

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) atrage public atenția asupra presiunilor repetate făcute asupra Guvernului și Parlamentului României, în ceea ce privește modificarea Legii RCA nr. 132/2017 prin Pl-x 216/2024 de către o asociație care nu are competențe pe zona de asigurări și care pare a urmări doar propriile interese.

Doar 11% dintre românii păgubiți ar apela la un service care nu are contract cu asigurătorii

„Continuând seria de dezinformări și fake news, această asociație acționează împotriva interesului șoferilor și păgubiților din România și aruncă în spațiul public mesaje care nu reflectă realitatea – inclusiv privind încheierea de contracte între asigurători și unitățile reparatoare pentru reparațiile decontate pe RCA, așa cum există în acest moment la peste 1 milion de contracte CASCO.

În realitate, adevărul este diametral opus: așa cum arată studiile de piață realizate de IRES, 8 din 10 șoferi păgubiți (79%) ar apela la un service care are contract cu asigurătorii, în cazul în care ar avea nevoie să își repare mașina în baza poliței RCA în urma unui accident rutier produs din vina altui conducător.

În același timp, doar 11% dintre românii păgubiți ar apela la un service care nu are contract cu asigurătorii. Cifrele au drept sursă Barometrul privind “Percepția riscului și cultura asigurărilor din România”. Această cercetare sociologică a fost realizată în luna mai a acestui an pe un eșantion reprezentativ format din 1.010 respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, folosind metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)”, se arată în comunicatul UNSAR.

„Prețul poliței RCA, plătit de toți cei care dețin autovehicule, influențat semnificativ și de costul cu despăgubirile plătite”

„Astfel, contractele cu unitățile reparatoare, care ar putea fi introduse în Legea RCA, aflată acum în dezbaterea Camerei Deputaților, ar putea simplifica și grăbi procesul de despăgubire – la prețuri corecte de piață și reparații de calitate, în interesul atât al plătitorilor de prime de asigurare, cât și al persoanelor prejudiciate.

Așa cum deja se știe foarte bine, pe piața de reparații auto există diferențe destul de mari între prețurile practicate de diferitele categorii de unități reparatoare în raport cu companiile de asigurare RCA. Astfel, o analiză a datelor aferente perioadei 2018-2022 transmise de companiile Membre UNSAR pentru dosarele cu daune materiale care s-au închis și s-au plătit (fără a lua în calcul dosarele care sunt încă în rezervă – adică cele care urmează să fie închise), a relevat unele discrepanțe considerabile.

Concret, pentru service-urile independente care nu au un contract de decontare a plăților de reparație cu asigurătorii, despăgubirea medie plătită pentru fiecare daună este cu aproximativ 30% mai mare față de despăgubirea plătită pentru reparații către service-urile reprezentanțelor auto (9.604 lei vs. 7.580 lei), și de două ori mai mare decât suma plătită către service-urile care au un contract cu asigurătorii, altele decât reprezentanțele (4.921 lei)”, se mai precizează în comunicatul citat.

UNSAR deține o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

 

SURSĂ FOTO: Site-ul UNSAR

 

CITIȚI ȘI:

UNSAR: Sub 20% dintre proprietarii afectați de exploziile de la Crevedia au deschis dosare de daună. Cei mai mulți e posibil să nu aibă asigurare

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și