Unul din 5 cupluri în România se confruntă cu INFERTILITATEA. Rată natalității a scăzut alarmant în ultimii ani

Publicat: 04 11. 2024, 21:44
Actualizat: 04 11. 2024, 22:08

This browser does not support the video element.

Statul român își recuperează de până la 26 de ori sprijinul pentru realizarea procedurilor de fertilizare in vitro acordat cuplurilor infertile. Calculele arată că autoritățile de la noi acordă câte 15.000 lei pentru maximum trei proceduri de fertilizare. Unul din cinci cupluri din România au probleme cu infertilitatea.

Monica a încercat timp de 9 ani să devină mamă. Acum, la 36 de ani, are doi copii. Este una dintre româncele care a beneficiat și de ajutorul de la stat pentru procedura de fertilizare in vitro, mai exact de suma de 15.000 lei.

„Suma nu este suficientă, nu acoperă toată procedura. Eu militez de foarte mulți ani ca măcar o procedură de fertilizare să fie decontată integral. Mie mi s-a întâmplat să zică doctor mai aveți nevoie de injecții.”, a declarat aceasta.

Nora este la a patra procedură de fertilizare in vitro, două au fost plătite integral de ea.

„Este o provocare. Trebuie să fii puternic ca să poți să treci prin asta, mai ales dacă nu iese din prima și trebuie să știi când să te oprești. Dar, în același timp, trebuie să nu renunți la visul pe care îl ai.”, a afirmat femeia.

Mii de românce își pun speranțele într-un ajutor de la stat ca să devină mame, în condițiile în care România are cea mai mică rată a natalității de când se fac statistici oficiale. Specialiștii cer măsuri urgente.

„Noi ne dorim un plan național de luptă împotriva infertilității și o să propunem asta noului Guvern. Să existe un plan complex, transversal, de luptă cu infertilitatea, inclusiv pe prevenție, pentru că asta e important. Infertilitatea poate fi învinsă, dar nu trebuie pierdut timpul”, a declarat Nora Brunel, președinta Asociației SOS Infertilitatea.

Într-un scenariu ideal, în care toți copiii născuți cu ajutor de la stat ar rămâne și ar contribui la visteria statului, atunci numai o singură investiție făcută de autorități s-ar întoarce de 26 de ori la buget. Programul FIV ar putea continua și anul viitor, cu un buget similar, care să ajungă la 10.000 de femei.

Cele mai pesimiste scenarii arată că până în 2050 România ar avea doar 16 milioane de locuitori.

„Anul trecut am avut puțin peste 150.000 de copii care s-au născut. Este posibil să ne ducem cu această rată a fertilității spre 1,5 ceea ce este e înfiorător. Cât ar trebui să fie rata optimă de fertilitate 2,1 copii născuți în medie de o femeie aflată la vârstă fertilă.”, precizat sociologul Bogdan Bucur.

Se estimează că în Europa, aproape un sfert dintre cupluri se confruntă cu infertilitatea, în condițiile în care tot mai multe femei decid să devină mame cât mai târziu posibil.

FOTO: Pexels

Citește și:

România, la cea mai MICĂ natalitate din ultimii 90 de ani. Ce națiuni ar putea dispărea în viitor

Palatul VICTORIA va fi iluminat în roz și bleu / Săptămâna Europeană a Fertilității, marcată de Guvern

Încep înscrierile pentru programul național de susținere a NATALITĂȚII. Ajutor de până la 15.000 lei pentru anumite categorii