Doi elevi, absolvenți ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu au avut lucrări perfecte și au obținut media 10 la BAC 2022.
Este vorba de Pavel Mihăilescu și Vlad Mihălțan. Vlad a terminat la Științe ale Naturii Intensiv germană, iar Pavel la Științe ale Naturii Bilingv, engleză, având-o ca dirigintă chiar pe Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României.
„Doamna dirigintă ne-a învățat să fim, în primul rând, oameni. Ea ne spunea mereu: faceți ceva ce vă place și ce iubiți, că banii vor veni”, își amintește Pavel.
Tânărul a dat Bacul la limba română, la matematică și la anatomie. Nu se aștepta să-l ia cu media 10, pentru că avea emoții la anatomie, recunoaște el.
„Vă spun sincer că nu mă așteptam. Am învățat mult, dar nu mă așteptam la note perfecte. La matematică nu am avut niciun fel de emoții. Chiar dacă subiectele au fost ușoare, pot spune, mândru de mine, că oricât de grele ar fi fost tot aș fi luat această notă. La română nu am fost foarte sigur, deși am respectat baremul și am scris cât de bine și cât de frumos am putut și, sincer să fiu, cele mai mari emoții le-am avut la anatomie. Acolo, la subpunctul C, de la ultimul exercițiu a picat fiziologia analizatorului cutanat și în dimineața cu examenul am spus să învăț asta, dar n-am făcut-o și exact asta mi-a picat. Recunosc că m-am blocat puțin când am văzut, dar se pare că m-am descurcat”, spune Pavel.
Acesta spune că se pregătește cu plăcere și nu a avut emoții cu pregătirea pentru Bacalaureat. A terminat clasa a XI-a cu media 9,93 și clasa a XII-a cu 9,90.
„Să știți că nu am fost un vânător de note, dar mi-a plăcut să învăț”.
Pavel își dorește să ajungă student la Cluj, la Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică sau la cea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.
În timpul liber, Pavel joacă tenis, se uită la serialele preferate și se plimbă cu mașina. El are câteva sfaturi pentru generația sa.
„Dacă muncești, înveți și ești serios, toată strădania îți va fi răsplătită. Le spun însă, să nu o facă pentru note, ci să-și facă o pasiune din a învăța. Nu trebuie să învețe non stop. Cunosc două categorii de tineri: cei care învață foarte mult și cei care învață destul de puțin. Eu spun că trebuie să-ți găsești un echilibru. Nu spune nimeni să stai toată ziua și să înveți, dar nici să stai până cu două luni înainte de examen. Dacă învață din timp sunt foarte câștigați. În rest, să se bucure de viață și să nu fie stresați cu școala, pentru că viața este frumoasă. Eu chiar cred că suntem niște copii inteligenți și valoroși cu toții. Și cei care învață și cei care nu învață. În fiecare om există ceva bun și frumos. Asta trebuie găsit și valorificat”, mai spune Pavel, pentru turnulsfatului.ro.