UPDATE | Klaus Iohannis, după ședința cu autoritățile: „Trebuie să instituim restricții. Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați”
Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri seara, o declarație de presă, în urma ședinței pe care a avut-o cu autoritățile pe tema crizei sanitare din România. Potrivit șefului statului, o serie de restricții vor fi hotărâte vineri, urmând să intre în vigoare începând de luni.
Șeful statului a dezvăluit că va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând persoanele vaccinate.
Update: Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis în urma ședinței de miercuri:
– Tocmai s-a încheiat o ședință la care au participat premierul, miniștrii cu atribuții, experți
– Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții
– Daca vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia
– În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, totul s-a relaxat. Pandemia nu mai are impact
– În România este plin val pandemic
– Dragi români, vaccinați-vă dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI
– În România sunt sute de decese în fiecare zi și mii de oameni care se vaccinează zilnic
– Până vă vom convinge să vă vaccinați este nevoie de restricții, pentru a avea grijă de cei vulnerabili
– Începând de luni, masca devine obligatorie peste tot
– În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi numai cu certificatul verde
__________________________________________________________
UPDATE: Discuțiile au început la ora 17.30, la ședință fiind prezenți prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
Guvernul nu are atribuţii depline, iar declararea stării de urgenţă de către preşedinte este măsura care poate impune noi restricţii. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni se află printre măsurile vizate.
Potrivit lui Klaus Iohannis, pregătirea pentru valul 4 al pandemiei, pe fondul unei campanii de vaccinare anti-COVID care s-a mişcat „mult prea lent”, a fost „deficitară”.
Președintele a declarat, marți seară, că a decis să convoace pentru miercuri o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.
Şeful statului a spus clar că se impun cât mai curând restricţii care să ducă la limitarea pandemiei, dată fiind transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Delta.
„Pregătirea acestui val, pe fondul unei campanii de vaccinare care s-a mișcat mult prea lent, a fost deficitară, cauzele sunt multiple, dar, și dacă vedem cine și ce a greșit, acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această mare cumpănă.
Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.
Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.
Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim.
Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi, pe care asistența medicală îi poate ajuta să depășească cu bine această maladie”, a declarat Klaus Iohannis, marți seară.
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, marţi seară, că măsurile care vor fi implementate de către Guvern vor fi propuse de către specialişti şi s-a referit la impunerea certificatului verde în toate instituţiile publice, reducerea deplasărilor şi permiterea telemuncii, acolo unde acest lucru este posibil.
Până marți, 19 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.486.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 6.103 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.261.267 de pacienți au fost declarați vindecați.