UPDATE: Patru morţi şi zeci de răniţi într-un atac cu dronă al Hezbollah în oraşul Binyamina din centrul Israelului

UPDATE: Patru morţi şi zeci de răniţi într-un atac cu dronă al Hezbollah în oraşul Binyamina din centrul Israelului
Binyamina pe harta, sursa foto Shutterstock
Publicat: 13/10/2024, 22:28
Actualizat: 14/10/2024, 07:25

Serviciile de salvare israeliene (MDA) au anunţat că 67 de persoane au fost rănite duminică într-un atac cu dronă al Hezbollah în oraşul Binyamina din centrul Israelului, potrivit The Times of Israel.

UPADTE: Patru morţi şi zeci de răniţi într-un atac cu dronă al Hezbollah în oraşul Binyamina din centrul Israelului

Patru soldați israelieni au murit dminincă seara și alți 58 au fost răniți, într-un atac cu dronă al Hezzbollah asupra unei baze militare de lângă orașul Binyamina, în centrul Israelului, fiind cel mai grav atac pe teritoriul Israelului de la incursiunea Hamas, din urmă cu un an, scrie The Times of Israel.

Potrivit armatei, șapte soldați au fost grav răniți, iar 14 au suferit răni moderate. Majoritatea rănilor au fost cauzate de șrapnel, însă serviciul de ambulanță a anunțat că a tratat și nouă persoane pentru anxietate acută. Atacul a fost revendicate de Hezbollah, care a declarant că a vizat „cu un roi de drone” o bază de antrenament aparţinând Brigăzii Golani a armatei israeliene (IDF). Gruparea teroristă libaneză a prezentat atacul mortal ca o dovadă a capacității sale de a lovi ISraelul, desi armata israeliană își continua operațiunea terestră împotriva sa, în sudul Libanului.

Drona a lovit cu puțin timp înainte de ora locală 19:00, a declarat armata. Conform presei, a fost lovită o sală de mese din interiorul bazei.

Într-o declarație făcută la scurt timp după miezul nopții, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că circumstanțele incidentului sunt în curs de examinare, deoarece drone nu a reușit să declanșeze nicio sirenă de avertizare în Israel.

„IDF are control operaţional deplin asupra incidentului”, a susţinut Hagari, îndemnând publicul să se abţină de la răspândirea de zvonuri cu privire la atac în timp ce faptele sunt încă în curs de stabilire.

„Vom investiga cum un UAV poate pătrunde fără avertisment şi lovi o bază”, a spus el.

Primele informații în ce privește atacul arată două drone lansate de Hezbollah, care au intrat în spațiul aerian dinspre mare. Ambele erau drone „Mirsad”, cunoscute în Iran ca Ababil-T.

Conform Alma Center, un institut israelian de cercetare axat pe provocările de Securitate din nord, drona are o „rază de acţiune de 120 de kilometri, o viteză maximă de 370 de kilometri pe oră, capacitatea de a transporta până la 40 de kilograme de explozibili şi capacitatea de a zbura la altitudini de până la 3.000 de metri”.

Ambele drone au fost urmărite de radarele israeliene, iar una a fost doborâtă în largul costei, la nord de Haifa. Sirenele au răsunat în zona de vest a Galileii.
Atacul de duminică a urmat unui incident petrecut vineri seara, când o dronă din Liban a lovit un azil de bătrâni din orașul

Herzliya din centrul Israelului. Nu au existat răniţi în acel atac. În total, armata a declarat că peste 115 proiectile au fost trase de Hezbollah pe teritoriul israelian duminică, pe lângă drone, dar nu au fost raportate victime în niciunul dintre aceste atacuri.

În ciuda atacului cu drone, Comandamentul Frontului Intern a anunţat duminică seara că şi-a relaxat instrucţiunile pentru anumite părţi din nordul Israelului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Conform Magen David Adom, 4 dintre răniți sunt în stare critică, 5 în stare gravă, iar 14 în stare moderată. Restul sunt răniți ușor. Toate persoanele au fost evacuate la spitale.

Gruparea militantă Hezbollah a fost învinuită pentru acest atac, fiind catalogat drept unul dintre cele mai grave care au afectat israelul într-un an de război. Datorită sistemelor avansate de apărare aeriană ale Israelului, este rar întâlnit ca atât de mulți oameni să fie răniți de drone sau rachete.

Potrivit Canal 12, Hezbollah a tras trei drone spre Israel, duminică seară. Două dintre ele au fost trase împreună: una a fost doborâtă lângă Haifa, în ce cealaltă a lovit o adunare de israelieni, lângă Binyamina.

A treia dronă a fost doborâtă deasupra mării, lângă orașul Haifa, conform armatei israeliene. Publicația Times of Israel susține că nu au sunat sirenele de avertizare, iar armata investighează incidentul.

Este pentru a doua oară în două zile când o dronă cade în Israel

De precizat este că, este pentru a doua oară în două zile când o dronă cade în Israel. Sâmbătă, în timpul sărbătorii israeliene de Yom Kippur, o dronă a lovit o suburbie din Tel Aviv, provocând pagube, dar nu au existat răniţi.

Atacul de duminică seara a avut loc la scurt timp după ce Statele Unite au anunțat că vor trimite Israelului un nou sistem de apărare aeriană, cu tot cu trupe, pentru a contribui la consolidarea protecției acestuia împotriva rachetelor.

Un oficial de rang înalt al Hezbollah a declarat pentru Al-Jazeera că gruparea a atacat lângă Binyamina cu „un escadron” de drone kamikaze.

„Capacităţile rezistenţei sunt încă puternice şi sunt capabile să ajungă în spatele liniilor de apărare ale Israelului”, a precizat oficialul.

CITEȘTE ȘI:

RĂZBOI Israel – Hamas&Hezbollah, ziua 373. IDF prezintă bilanțul ofensivei din Gaza și Liban/Sprijin internațional pentru „Căștile albastre”

RĂZBOI Israel – Hamas&Hezbollah, ziua 372. Cel puțin 30 de morți în tabăra de refugiați de la Jabalia

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...