Prima pagină » Actualitate » UPDATE | Război în Ucraina, ziua 650. Milioane de tone de mărfuri, exportate pe sub nasul Rusiei/Casa Albă avertizează: „Așa ar câștiga Putin”

UPDATE | Război în Ucraina, ziua 650. Milioane de tone de mărfuri, exportate pe sub nasul Rusiei/Casa Albă avertizează: „Așa ar câștiga Putin”

UPDATE | Război în Ucraina, ziua 650. Milioane de tone de mărfuri, exportate pe sub nasul Rusiei/Casa Albă avertizează: „Așa ar câștiga Putin”

Războiul din Ucraina a intrat marți, 5 decembrie, în ziua cu numărul 650. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Ucraina anunță că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră.

În pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă, Kievul reușește, iată, să-și vândă marfa și o face pe sub nasul Moscovei.

„200 de nave” de mărfuri, anunță Kievul

„200 de nave au exportat şapte milioane de tone de mărfuri”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Printre aceste mărfuri se numără „cel puţin cinci milioane de tone de produse agricole”, a scris el pe Telegram.

În luna august, Kievul a înfiinţat un coridor maritim între porturile sale sudice de la Marea Neagră şi strâmtoarea Bosfor, la câteva săptămâni după ce Moscova s-a retras din acordul privind trasportul de cereale dintre cele două ţări aflate în război.

Pe 27 octombrie, Ucraina a anunțat că a exportat 1,3 milioane de tone de mărfuri. Cifra de şapte milioane, salutată luni de preşedintele Volodimir Zelenski, sugerează că exporturile au crescut brusc în luna noiembrie.

„Coridorul nostru maritim continuă să funcţioneze”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Zelenski.

Luni, 31 de nave se încărcau în trei porturi din sudul Ucrainei, iar alte 30 treceau prin coridor în ambele sensuri, potrivit ministrului Kubrakov.

Retragerea Rusiei din acordul de cereale în această vară a îngrijorat comunitatea internațională. De atunci, Moscova a ameninţat că va viza navele care sosesc sau părăsesc porturile ucrainene, precum şi infrastructurile portuare şi cele destinate cerealelor. Zelenski susţine că Rusia urmăreşte să îi blocheze exporturile de cereale, esenţiale pentru economia sa, în timp ce Moscova asigură că atacă doar ţinte militare.

Casa Albă, semnal de alarmă

O încetare a fluxului de ajutor militar către Ucraina din partea Statelor Unite i-ar permite preşedintelui rus Vladimir Putin să câştige războiul, a apreciat luni un înalt oficial de la Casa Albă.

El a cerut încă o dată Congresului american să voteze pentru o finanţare suplimentară.

Congresul trebuie să decidă dacă va continua să susţină lupta pentru libertate în Ucraina sau dacă va ignora lecţiile pe care le-am învăţat din istorie şi îi va permite ca Putin să câştige”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan.

El a apreciat că „votarea împotriva unei finanţări suplimentare pentru Ucraina va răni Ucraina şi va ajuta Rusia; va afecta democraţia şi îi va ajuta pe dictatori”.

Într-o scrisoare publică adresată luni lui Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, s-a notat că, „dacă Congresul nu acţionează, până la sfârşitul anului vom fi lipsiţi de resurse pentru a oferi mai multe arme şi echipamente Ucrainei şi pentru a-i furniza echipament din stocuri militare americane”.

Scrisoarea a fost publicată într-un moment în care Ucraina a recunoscut eşecul contraofensivei sale de vară, în timp ce Rusia lansează atacuri repetate.

23 de drone rusești au lovit Ucraina

Autoritățile din Ucraina informează că 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi o rachetă au fost lansate de inamici. Un număr de 18 drone, care au fost lansate din peninsula Crimeea, precum şi racheta au fost respinse cu succes, au transmis Forţele Aeriene Ucrainene.

Iniţial, nu au fost raportate victime sau pagube.

În total, apărarea antiaeriană a fost activă în nouă regiuni ale ţării în timpul nopţii, potrivit sursei citate.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și