UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 641: Zelenski deschide al doilea front, împotriva generalilor! / Ajutorul promis de Comisia Europeană

UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 641: Zelenski deschide al doilea front, împotriva generalilor! / Ajutorul promis de Comisia Europeană
RĂZBOI în Ucraina, ziua 981. Doar 10% din ajutorul promis de Casa Albă a ajuns la Kiev
Publicat: 26/11/2023, 08:44

Războiul din Ucraina a intrat duminică, 26 noiembrie, în ziua cu numărul 641. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

În plin război cu Rusia lui Vladimir Putin, Volodimir Zelenski mai deschide un front. De data aceasta, acasă la el și împotriva unui „rival” poate și mai puternic – propria-i Armată!

Zelenski a demis mai mulți generali

Concret, preșeşedintele ucrainean a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei. Ofiţerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul şefului Gărzii Naţionale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk.

Ceilalţi trei adjuncţi demişi sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok şi doi generali-maiori, Oleh Sahon şi Mikola Mikolenko.

Cu excepţia lui Sahon, toţi generalii erau în funcţie înainte de război.

Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naţionale ucrainene.

Cu câteva luni în urmă, Zelenski l-a înlocuit pe şeful structurii respective, numindu-l în fruntea sa pe Oleksandr Pivnenko, un ofiţer cu experienţă de luptă.

Garda Naţională este o organizaţie paramilitară care se subordonează Ministerului ucrainean de Interne şi este responsabilă de securitatea frontierelor şi de protecţia securităţii interne. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, membrii Gărzii Naţionale au luptat în prima linie a frontului.

Promisiunea făcută soldaților

Zelenski a anunțat vineri, 24 noiembrie, că vrea să elibereze soldaţii din armată la sfârşitul serviciului militar obligatoriu, în pofida continuării războiului rus împotriva Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a afirmat că problemele grave de mobilizare, demobilizare şi rotaţie au fost abordate în cadrul unei reuniuni a Înaltului comandament militar al ţării.

Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că preşedintele a cerut conducerii militare să demobilizeze aceşti soldaţi.

Un plan concret urmează să fie prezentat săptămâna viitoare.

Sâmbătă, Kievul a fost ținta celui mai mare atac cu drone rusești de la începutul conflictului, au anunțat oficialii ucraineni. Cinci persoane au fost rănite. Zgomotul apărării antiaeriene şi exploziile au trezit locuitorii Capitalei în zorii zilei, potrivit Reuters.

Forţele aeriene ucrainene au declarat iniţial că 71 dintre cele 75 de drone lansate de Rusia au fost doborâte, dar ulterior au revizuit numărul aparatelor doborâte la 74. Purtătorul lor de cuvânt a declarat la televiziune că 66 dintre acestea au fost doborâte deasupra Kievului şi a regiunii adiacente.

Şeful forţelor aeriene, Mikola Oleşciuk, a lăudat eficienţa unităţilor de „foc mobil” – de obicei camionete rapide cu o mitralieră sau un tun antiaerian montate pe platforma lor. Acestea au doborât aproape 40% din drone, a indicat el.

Aproape 80 de blocuri de locuit şi peste 100 de clădiri din Kiev au rămas fără curent electric după atacul masiv al Rusiei cu drone.

„Există un deficit de apărare aeriană, nu e un secret”

Și, totuși, în pofida aparentului succes reportat de apărarea antiaeriană, care doboară dronele inamice cu mitralierele montate pe mașini 4X4, după cum spune chiar șeful forțelor aeriene, Volodimir Zelenski pare că transmite altceva.

Sâmbătă, cu prilejul unui summit internațional privind securitatea alimentară, desfășurat la Kiev, liderul Ucrainei a transmis că țara sa arfe nevoie de întărirea apărării aeriene.

„Există un deficit de apărare aeriană, acesta nu este un secret”, a recunoscut Zelenski în fața mai multor înalți oficiali din țări europene, inclusiv președintele elvețian Alain Berset și premierul lituanian Ingrida Simonyte.

În context, Zelenski a anunțat că Ucraina va primi de la partenerii săi străini nave care vor însoți convoaiele de vapoare cu marfă din porturile ucrainene, pentru a garanta securitatea transporturilor.

Pe de altă parte, Comisia Europeană promite să ajute Ucraina în procesul de reparare şi modernizare a infrastructurii portuare. Astfel, C.E. va vira Kievului 50 de milioane de euro, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene.

„’Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale. În timp, investiţia noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităţilor ce erau exportate înainte de război”, a menţionat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată lui Zelenski.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral