Prima pagină » Actualitate » UPDATE VIDEO | Consultări în Consiliul Tripartit la Guvern/ Ciolacu: În 2024 nu creștem taxele și impozitele/ Ce spun sindicaliștii?

UPDATE VIDEO | Consultări în Consiliul Tripartit la Guvern/ Ciolacu: În 2024 nu creștem taxele și impozitele/ Ce spun sindicaliștii?

Consultări la Palatul Victoria cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit. Aceștia stabilesc, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, sectoarele de negociere colectivă și codurile CAEN aferente acestora.

UPDATE 13:00

Într-un comunicat emis de Palatul Victoria, se arată că discuțiile de astăzi cu sindicatele și patronate au avut loc în contextul în care se realizează proiecția pentru legea bugetului pentru anul 2024.

”Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri. Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi. Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Potrivit aceleași surse, consultările cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social vor continua și cu privire la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată.

Guvernul va lua o decizie privind salariul minim doar după ce va fi agreată cu partenerii sociali, a subliniat șeful Executivului.

La întâlnirea de astăzi cu sindicatele și patronatele au fost discutate și alte teme de interes precum asigurarea forței de muncă, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene.

De asemenea, a fost discutat în primă lectură ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a fost analizat regulamentul privind colaborarea în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, conform noii Legi a Dialogului Social, mai arată Palatul Victoria.

UPDATE 12:20

La finalul consultărilor, Bogdan Hossu, liderul sindicatului „Cartel Alfa” a precizat că în cadrul discuțiilor, atât sindicaliștii, cât și membrii guvernului au fost de acord cu structura privind sectoarele de negociere colectivă.

Legate de acest lucru (n.r. de sectoarele de negociere colectivă), toată lumea a fost de acord cu structura respectivă, rămânând ca partea formală fie totuși digitalizată, nu rămână numai sub formă birocratică, în sensul în care fie numai cu hârtie înregistrată la minister….se poate face electronic, cu semnătură digitală, a spus Hossu.

Vicepreședintele BNS, Mircea Burlacu s-a arătat nemulțumit de forma finală a legii pensiilor și i-a acuzat pe guvernanți că au trecut legea „pe repede înainte” și că există multe nemulțumiri și inechități.

Am solicitat domnului prim-ministru clarificări în legătură cu modalitatea în care s-a ajuns se promoveze proiectul de lege a pensiilor pe repede înainte, având în vedere sunt foarte multe nemulțumiri, s-au dezvoltat foarte multe inechități în noul proiect de lege, a precizat vicepreședintele BNS.

Acesta a adăugat faptul că au fost întrebați de posibilitatea suplimentării numărului de muncitori străini angajați în țara noastră, de la 100.000 de mii câți sunt în prezent, la 140.000 de mii, aspect cu care BNS nu a fost de acord, a spus Burlacu.

„Am fost întrebați dacă considerăm trebuie crescut contingentul lucrător străini pe teritoriul României de la 100.000 la 140.000. Răspunsul din partea sindicală a fost categoric nu”, a adăugat Mircea Burlacu.

Vicepreședintele BNS a mai spus și ce le-a transmis premierul Marcel Ciolacu la întâlnire. Conform lui Burlacu, premierul le-ar fi transmis că „nimic nu este perfect, totul este perfectibil”.

Știrea inițială:

Discuții tehnice în Consiliul Național Tripartit la Palatul Victoria. Pe ordinea de zi a întâlnirii cu premierul, liderii de sindicate și patronate din țară stabilesc sectoarele de negociere colectivă și codurile CAEN aferente acestora, precum și procedura de încadrare în sectoarele de negociere colectivă.

Un alt subiect pe agenda întâlnirii îl reprezintă un proiect de Regulament privind organizarea și funcționarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Întâlnirea a început la ora 10, iar conform surselor noastre nu se va discuta despre subiectul salariului minim, așa cum s-a întâmplat la precedentul Consiliul Tripartit de pe 25 octombrie.

Atunci s-a stabilit ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor să fie de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară de 3.436 lei lunar. (detalii AICI)

Dumitru Costin preciza la finalul întâlnirii cu membrii Guvernului din 25 octombrie că aceștia „au fost mai catolici decât Papa”, în sensul că guvernanții nu au acceptat rotunjirile propuse de BNS. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI: 

VIDEO | Florin Barbu cere la Bruxelles menținerea derogărilor de la obligațiile privind rotația culturilor și lăsarea a 4% din teren nelucrat

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și