VIDEO FILMUL ZILEI | Florin Cîțu și-a pierdut imunitatea parlamentară / Senatul a decis cu 90 de voturi pentru

Publicat: 29 11. 2023, 08:25
Actualizat: 29 11. 2023, 18:15

This browser does not support the video element.

Plenul Senatului se pregătește să dezbată și să voteze miercuri, de la ora 12:00, raportul Comisiei juridice întocmit pentru solicitarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității parlamentare a fostului premier Florin Cîțu, în prezent senator.

Comisia juridică s-a reunit miercuri, la ora 10:00, pentru a formula punctul de vedere ce va fi supus votului în plen.

Luni, fostul premier și-a studiat dosarul la Comisie și a anunțat că va solicita colegilor săi din partid să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare. Cîțu a precizat că nu va pleca din grupul PNL de la senat și ca va rămâne membru al partidului.

„Dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat, dar nu am nicio funcție”, a declarat Cîțu la Palatul Parlamentului, oferindu-i o replică șefului PNL.

Am avut o discuție (n.r. cu Nicolae Ciucă), nu a fost vorba despre așa ceva. I-am spus că dacă aș fi avut o funcție m-aș fi retras. Rămân în partid și după votul din plen. Justiția nu se face la televizor, a adăugat Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă a declarat, pe 23 noiembrie, că a discutat cu Florin Cîțu și acesta i-ar fi spus că își va da demisia din grupul senatorilor PNL.

După anunțul DNA privind solicitarea de ridicare a imunității, Florin Cîțu a transmis că are încredere în actul de justiție. Senatorul a scris, pe Facebook, că întreaga sa activitate a stat sub semnul „bunei credințe”.

Precizez ca întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și al respectării legii, în slujba românilor. Am deplină încredere in actul de justiție și sunt convins că procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!

Acuzații DNA: Prejudiciu de 1 miliard de euro

Reamintim că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut, pe 23 noiembrie, ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu (PNL) și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (USR) în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID.

În acest dosar sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care – în perioada ianuarie – mai 2021 – persoane din Guvernul României, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna).

Achiziția suplimentară s-a făcut în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a mai transmis DNA.

Rafila contrazice acuzațiile DNA

Alexandru Rafila a dezvăluit că România a angajat contractual 80 de milioane de doze de vaccin. Până în prezent, țara a primit 35 de milioane de doze, evaluate la 2,5 miliarde de lei, ceea ce la un calcul simplu privind schema de vaccinare completă cu 3 doze ar însemna toată populația României vaccinabilă (în jur de 10.000.000 de persoane). Dintre acestea, 10 milioane de doze au ajuns la expirare și au fost fie distruse, fie sunt în proces de distrugere.

„În total, România a încheiat contracte pentru 80 de milioane de doze, am primit 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, iar din aceste 35 de milioane, 10 milioane au ajuns la expirare și au fost distruse sau sunt pe cale să fie distruse”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a fost întrebat dacă are vreo reproșare la adresa celor responsabili pentru gestionarea acestui aspect, la care a răspuns că nu are nimic de reproșat nimănui.

 

CITEȘTE ȘI:

Reacția lui Florin Cîțu, după audierea din Comisia juridică de la Senat: „Nu pot să mă exprim dacă este un dosar politic”

România a aruncat la chiuvetă 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid, susține Rafila. Conform DNA, un miliard de euro au fost prăpădiți

UPDATE | Votul pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu va fi săptămâna viitoare/ Care e procedura

„Am deplină încredere în actul de justiție” / Florin Cîțu reacționează după anunțul DNA