UPDATE|Senatul a respins proiectele privind autonomia Ţinutului Secuiesc / Corlățean: Vom respinge toate modelele de regionalizare pe criterii etnice
Senatul se întruneşte, vineri, pentru a vota, în calitate de for legislativ decizional, trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, după ce, joi, Camera Deputaţilor le-a respins.
UPDATE 12.20
Camera superioară a Parlamentului a votat pentru raportul de respingere a celor trei proiecte de lege, cu 104 voturi pentru și 8 împotrivă.
PNL, prin vocea fostului ministru Marcel Vela a cerut încetarea dezbaterilor pe aceste „teme false”, care „înfierbântă societatea” și nu fac bine nimănui din România.
Senatorul PSD, Titus Corlățean a menționat „discuția legată de regiuni”. „Eu însă sper la o acel tip de finalizare a descentralizării, deplasarea de competențe și resurse, care să permită o dezvoltare reală a României, pe criterii administrative și economice, însă, și nu de natură etnică”, a spus fostul ministru de Externe.
Cei care agită populist sperietoarea cu regionalizări, ori sunteți oameni serioși și vă pregătiți pentru o astfel de discuție, ori renunțați să mai mințiți oamenii. Noi am respins, în toți anii aceștia, regionalizările propuse pe criterii etnice. Nu ați existat în peisaj în toți acești ani. Vom respinge, de fiecare dată, toate aceste așa-zise modele de regionalizare pe criterii etnice.
USR a transmis că această inițiativă este o „ciorbă râncedă pe care aripa extremistă din UDMR încearcă să o reîncălzească o dată la 2-3 ani.”
Senatorul AUR Claudiu Târziu a afirmat de la tribună că „noi trebuie să ne păstrăm statul unitar, suveran și independent, așa cum este prevăzut în Constituție”.
Știrea inițială
Proiectele au fost iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţa săptămâna trecută că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis să ia măsuri cu privire la ”iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, arătând că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.
”Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.
Şedinţa, în format hibrid, este programată să înceapă la ora 11,00, conform deciziei de joi a Biroului permanent al Senatului.
Camera Deputaților a respins cele trei proiecte de lege care cereau autonomia Ținutului secuiesc
Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc prevede ”autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” şi stabileşte limitele teritoriului acestui ţinut.
Proiectul de act normativ privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România propune constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităţilor naţionale autohtone, care au întreţinut relaţii strânse cu statul român şi reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului, necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale.
Cea de a treia propunere – ”Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale” – prevede constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităţilor naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale, arată Agerpres.
Camera Deputaților a respins cele trei proiecte de lege care cereau autonomia Ținutului secuiesc, la finalul ședinței care a durat puțin peste o oră.