Sute de kilograme de uraniu sărăcit, descoperite pe platforma unei foste fabrici din București! Cât de periculos este pentru populație
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a sesizat autoritățile cu privire la descoperirea unor instalații ce conțin aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit, material radioactiv, pe platforma fostei fabrici Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei, au precizat surse din Poliție pentru G4Media.ro. Descoperirea a fost făcută în urma demolării unei hale, potrivit surselor.
Materialele vor fi ridicate și transportate pentru neutralizare de specialiști de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara-„Horia Hulubei” (IFIN-HH).
Toxicitatea uraniului sărăcit. Cât de periculos este pentru populație
Pe baza datelor ştiinţifice credibile privind „Sindromul Războiului din Golf” şi a investigaţiilor fǎcute de Naţunile Unite asupra consecinţelor rǎzboaielor din Bosnia şi Kosovo s-a concluzionat că expunera la uraniu sărăcit nu are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi a mediului. Toxicitatea uraniului este mai degrabă de natură chimică decât radiologicǎ.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit limitele tolerabile pentru ingestia sau inhalarea de uraniu sărăcit la 0,5 µg per kilogram corp per zi.
Uraniul sărăcit folosit în scopuri militare
Densitatea foarte mare (19,1 g/cm3) şi proprietăţile lui fizice îl recomandă pentru unele aplicaţii militare şi civile.
Uraniul sărăcit (US) este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul, potrivit informaţiilor furnizate de Comisia Europeană, citate de Adevărul.
Acesta este utilizat de mai multe state pentru muniţiile perforante utilizate la tancuri, care armate şi avioane. Este cunoscut faptul că şase state produc acest tip de arme şi se consideră că circa 20 de state deţin astfel de arme în arsenalele lor.
Muniţiile US se aprind, generând un fum ce include particule de oxid de uraniu, care prezintă un risc de inhalare pentru personalul civil şi militar. Muniţiile care nu nimeresc ţinta pot contamina solul şi pânza freatică.
Principalele utilizări civile ale uraniului sărăcit
Principalele utilizări civile sunt : contragreutăţi în aviaţie, ecrane pentru radiaţii, containere pentru surse de radioterapie şi deşeuri radioactive, containere de transport pentru materiale radioactive.
Densitatea foarte mare şi faptul cǎ se poate aprinde uşor îl recomandă pentru fabricarea de muniţie care poate penetra blindajul tancurilor.
Când muniţia cu uraniu sărăcit loveşte vehiculul blindat se generează aerosoli ce constituie un risc potenţial pentru combatanţi.
Alertă în Orientul Mijlociu! Iranul accelerează procesul de îmbogățire a uraniului la centrala nucleară de la Fordow!
Orientul Mijlociu este în alertă după ce s-a anunțat că Iranul și-a reluat activitatea de îmbogăţire a uraniului la 20% la uzina subterană de la Fordow. Potrivit Acordului de la Geneva, încheiat în 2015 de Teheran cu marile puteri, un asemenea nivel de de puritate a uraniului nu este autorizat.
Presa internațională vorbea, la începutul acestui an, despre cea mai recentă dintr-o serie de violări ale acordului internaţional de către Iran, care au început cu încălcarea înţelegerii ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA şi la reintroducerea sancţiunilor americane contra Teheranului.
Otrăviți ani la rând de Ceaușescu! Milioane de români au căzut în capcană: „La începutul lunii decembrie 1984…”
Chiar dacă unii români nostalgici spun că „a fost mai bine pe vremea lui Ceaușescu”, o dezvăluire recentă vine să distrugă acest mit, cel puțin în privința alimentației.
Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a scris pe Facebook despre cum a descoperit o femeie că parizerul consumat de milioane de români în epoca de aur era cancerige! Totul a fost mușamalizat la acea vreme.
Marilena Vasile a verificat conținutul a 49 de probe luate din mezeluri, care se vindeau în Capitală și în Ploiești. Ea le-a cercetat deoarece era inginer chimist, angajată la o sucursală din Ploiești a Inspectoratului General de Stat pentru Controlul Calității Mărfurilor.
Specialista a descoperit o cantitate de fosoliant, adeziv „alimentar” ce a ajuns în mezeluri pentru că Nicolae Ceaușescu a decis să reducă importurile de adjuvanți alimentari. Adezivul a fost folosit încă din 1982 la fabricarea mezelurilor, deși era toxic.
Ministerul Sănătății de atunci a avizat folosirea acestuia, deși era toxic. Femeia a trimis probele la Institutul de Igienă și Sănătate Publică din Capitală, la laboratorul IGS și LAREX și la laboratorul de analize a produselor de origine animală – OBOR. Rezultatele au venit să confirme primele informații.”, precizează Demetriade.
Demersul acesteia a ajuns chiar și la urechile lui Ceaușescu. Din cauza radioactivității foarte mari, leziunile provocate de fosfoliant erau ireversibile, mai ales la copii și femeile gravide.