Perioada concediilor vine cu noi scumpiri la pompă, odată cu majorarea accizelor la carburanți. După valurile de creșteri din ultima vreme, acum, prețurile la pompă, cel puțin o perioadă, pare că se domolesc. De exemplu, motorina a atins cel mai redus nivel al acestui an.
Anul acesta, Guvernul a decis majorarea agresivă a taxelor, în două etape. Prima a fost chiar la începutul anului. Atunci, la cea mai ieftină stație, benzina costa 6,77 lei, iar motorina costa 7,22 lei.
Între timp, însă, prețurile la pompă au tot fluctuat. Am avut parte… ba de scumpiri, ba de ieftiniri, în funcție de cerere, ofertă și mai ales contextul geopolitic. Acum, deși prețurile la pompă s-au mai domolit, tot plătim mai mult pentru un plin față de începutul anului.
În cea mai ieftină stație, benzina standard costă 7,21 lei, iar motorina standard pentru motorina standard plătim acum 7,17 lei. Asta înseamnă că un plin de benzină, de exemplu, dacă luăm în calcul un rezervor de 40 l, plătim acum aproape 288 lei, cu aproape 20 lei mai mult decât în ianuarie.
Iar din iulie urmează un nou val de scumpiri, fiind momentul în care executivul majorează din nou accizele la carburanți. Concret, benzina se va scumpi cu 0,40 bani pe litru, iar motorina cu 0,40 bani pe litru, potrivit unor calcule realizate de profit.ro.
Asta înseamnă că pentru același plin de benzină vom plăti, din iulie, în jur de 305 lei, iar pentru unul de motorină aproape 302 lei. Cu o condiție, însă, ca în perioada următoare tarifele la pompă să rămână constante. Astfel, vom scoate încă și mai mulți bani din buzunar.
„Avem această creștere sigură, care ne așteaptă de la 1 iulie. Și aici avem o mare necunoscută și în special decizia pe care o va lua OPEC-ul (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol-n.r.) la începutul lunii iunie, adică dacă menține acele reduceri voluntare sau readuce treptat și cât, pentru că ar putea să readucă până la 5 milioane de barili pe zi, iar asta ar putea să ducă prețurile în jos. Dar nu cred că este în interesul OPEC+ să readucă toată această cantitate. Estimarea Agenției Internaționale pentru Energie este că producția din zona non-OPEC va suplimenta cam în jur de 1.000.000 de barili pe zi anul acesta. Deci s-ar putea chiar să ne descurcăm și fără o decizie favorabilă din zona OPEC-ului”, a precizat la Digi 24 Eugenia Gusilov, expert în energie.
Sursa foto – Caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul