E alertă în Vâlcea, după ce un urs a fost filmat în timp ce se plimba printr-o comună. „Doamne ferește de cele rele”, spune primarul localității Bujoreni, acolo unde a fost surprins animalul sălbatic.
Gheorghe Gîngu, primarul comunei Bujoreni, anunță pe Facebook că un urs a fost surprins de camerele video în timp ce se plimba prin localitate, în toiul nopții.
„În această noapte am avut o vizită neașteptată în Bujoreni… un ursuleț. Lăsând la o parte spiritul hazliu, atragem atenția locuitorilor comunei Bujoreni să fie cu grijă și atenție sporită deoarece nu știm pe unde s-a retras și când poate reapărea… Doamne ajută și ne ferește de cele rele!”, scrie edilul.
Românii din mai multe judeţe ale ţării pot primi 15.000 de la stat, iar firmele până la 50.000 de lei. Există o anumită condiție pentru a se întâmpla acest lucru: beneficiarii trebuie să aibă nevoie de garduri electrice împotriva urșilor.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că vor fi finanțate, din Fondul pentru Mediu, sisteme de protecție împotriva urșilor. Astfel, persoanele fizice, juridice sau instituțiile publice pot beneficia de sume care pornesc de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în anumite zone, acolo unde animalele își fac apariția mai des, potrivit Antena 3.
Inițiativa Ministerului Mediului vine după ce numărul atacurilor date de animalele sălbatice în gospodăriile oamenilor a crescut foarte mult în ultimii ani.
Persoanele fizice pot primi până la 15.000 de lei. Pentru persoanele juridice plafonul este 50.000 de lei. De asemenea, autoritățile locale pot accesa până la 100.000 de lei.
Pentru acordarea ajutorului de stat, se vor lua în calcul numărul atacurilor, valoarea pagubelor produse de animalele sălbatice și numărul de urși din zonele afectate.
Mai multe studii recente au arătat că în pădurile din țară sunt între 7.500 și 8.000 de urși bruni. Cele mai afectate județe de atacurile animalelor sălbatice sunt Brașov, Prahova, Bacău și Harghita.
Vă recomandăm să citiți și: