Urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați în sanctuarul de la Zărnești/ MĂSURILE anunțate de ministrul Mediului
This browser does not support the video element.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat o inițiativă pentru a proteja urșii și habitatul lor natural de pe Transfăgărășan. Problema hrănirii urșilor de către vizitatori a devenit o preocupare majoră, având consecințe negative asupra comportamentului și siguranței acestor animale sălbatice.
Conform ministrului Fechet, vor fi instalate camere de supraveghere pe traseul Transfăgărășanului, cu scopul de a identifica și sancționa persoanele care hrănesc urșii.
Supravegherea prin camere video și sancțiuni
Imaginile înregistrate vor servi drept dovezi pentru aplicarea amenzilor care pot ajunge până la 5.000 de lei. Acest demers vine în contextul în care numeroși turiști se opresc să le ofere mâncare urșilor pentru a le face poze.
„Ne propunem să instalăm niște echipamente de monitorizare video care să ne ajute să putem sancționa acei turiști. Am discutat cu conducerea Companiei Naționale de Administrare a Drumurilor Naționale, CNAIR-ul, și am convenit ca împreună să montăm niște panouri care să avertizeze cetățenii, turiștii, participanții la trafic că hrănirea urșilor este interzisă prin lege”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, pentru Euronews.
Relocarea și reabilitatarea urșilor
O parte din urșii care ar putea să cauzeze incidente vor fi mutați la sanctuarul din Zărnești. Prima pe listă este o ursoaică cu trei pui.
Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului Zărnești, subliniază importanța eforturilor de adaptare și integrare a urșilor într-un mediu natural, subliniind complexitatea și necesitatea resurselor pentru gestionarea acestor animale.
„Această ursoaică trebuie luată și dusă într-un sanctuar. Deci locul din sanctuar trebuie să-l păstrăm pentru cazuri din acestea care, într-adevăr, justifică preluarea ursului pentru a nu provoca un accident.
Efortul de a integra un urs printre ceilalți este foarte mare. Și efortul psihic al ursului, dar și efortul material. De exemplu, o ursoaică cu un ursuleț nu poate să meargă în țarcul cu ceilalți urși pentru că urșii ar omorî ursuleții”, a spus Cristina Lapis, fondatoarea sanctuarului Zărnești.
Potrivit Euronews, costurile de tranchilizare și transport vor fi susținute de Romsilva.
Urșii care prezintă șanse să se reobișnuiască cu mediul sălbatic vor fi relocați în fondurile forestiere, în timp ce puii vor fi direcționați către centre de reabilitare.
„Am decis ca toți puii de urs până în șapte luni, care au o șansă, să fie reabilitați, adică nu au deprins acest obicei de cerși la marginea drumului, să fie mutați într-un centru de reabilitare care există deja în județul Harghita”, afirmă ministrul Mediului.
În plus, autoritățile locale au identificat 26 de urși care încearcă să obțină hrană de la turiști pe traseul Transfăgărășanului.
Sursă video: Euronews
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI:
Panică în județul Vâlcea: URȘI observați în mai multe localități / Recomandările jandarmilor