Urșii devin tot mai AGRESIVI: În Bușteni au atacat o mașină în mers, iar la Suceava o familia s-a baricadat în casă, de frică

Publicat: 12 07. 2024, 12:56
Actualizat: 12 07. 2024, 12:57

This browser does not support the video element.

În Bușteni, situația devine din ce în ce mai periculoasă din cauza urșilor care coboară din munți. Recent, o ursoaică a fost filmată atacând o mașină în mers, iar alt urs a încercat să intre într-un restaurant de pe pârtia Kalinderu. În Suceava, o familie s-a baricadat în casă după ce un urs a pătruns în curtea lor.

Imagini șocante cu o ursoaică atacând o mașină în mers au fost postate pe rețelele sociale. Filmarea nocturnă arată ursoaica apropiindu-se amenințător de vehicul, creând impresia unui atac.

Înregistrarea surprinde, de asemenea, un pui de urs traversând șoseaua în fața mașinii.

În Suceava, un urs a intrat în curtea unui primar

În Suceava, un urs a intrat în curtea unui primar, căutând hrană. Camerele de supraveghere au înregistrat momentul în care animalul pătrunde în curte și se îndreaptă direct către containerul de gunoi. Ursul nu a fost deranjat nici de câinii care lătrau, nici de luminile de securitate. În jurul orei 3:10 dimineața, ursul a sosit de pe DN17B și a încercat să deschidă containerul, fără succes. Ulterior, a căutat mâncare într-o găleată aflată în fața casei, conform Antena 3.

Conform Jandarmeriei Suceava, în ultimele șase luni au fost efectuate 28 de intervenții pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun, dintre care 21 în zone intravilane și 7 în extravilane. În 27 de cazuri, jandarmii au reușit să alunge animalele sălbatice, iar într-o singură situație s-a procedat la tranchilizarea și relocarea ursului. Autoritățile recomandă cetățenilor să sune la 112 în astfel de situații, să evite hrănirea animalelor sălbatice și să fie atenți unde depozitează deșeurile menajere.

Începând cu luna martie, de la ieșirea urșilor din hibernare, în județul Suceava au fost emise peste 30 de mesaje de avertizare Ro-Alert pentru a semnala prezența urșilor în localități. Numărul apelurilor la 112 pentru semnalarea prezenței urșilor a crescut semnificativ. Anul trecut, în întreaga țară, au fost înregistrate peste 7.500 de apeluri, iar anul acesta, până în prezent, au fost deja peste 2.500 de apeluri.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) confirmă creșterea semnificativă a numărului de apeluri la 112 pentru semnalarea urșilor. În 2019, au fost peste 1.650 de apeluri, în 2021 de trei ori mai multe, iar în 2022 s-au înregistrat peste 3.400 de apeluri. Anul trecut, numărul apelurilor a crescut la aproape 7.600.

În România, se estimează că trăiesc între 8.000 și 12.000 de exemplare de urs brun, cea mai mare populație de acest fel din Europa. Urșii bruni sunt o specie protejată pe tot continentul.

Sursa video: Românai Tv