Prima pagină » Actualitate » Ursula von der Leyen, anunț important pentru fermierii români. „TREBUIE să facă față consecințelor”

Ursula von der Leyen, anunț important pentru fermierii români. „TREBUIE să facă față consecințelor”

Ursula von der Leyen, anunț important pentru fermierii români. „TREBUIE să facă față consecințelor”

După o serie de declarații făcute de șeful statului, Klaus Iohannis, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a admis că ajutorul oferit fermierilor din România, Polonia și Bulgaria care și-au văzut afacerile lovite de importurile masive de cereale ucrainene ieftine „nu este suficient”.

Cu câteva ore mai înainte, Iohannis atrăsese atenția cu privire la acest ajutor de 10 milioane de euro oferit de UE, considerat prea mic în raport cu realitatea din piață.

Von der Leyen: „Este important să îi ajutăm”

Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a transmis Ursula von der Leyen în discursul rostit după prima sesiune a summitului liderilor UE, reuniți în Consiliul European.

„Este important să îi ajutăm – și am discutat acest lucru în această seară – pe fermierii noștri din Uniunea Europeană care trebuie să facă față consecințelor pieței. Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu culoarele de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje” – Ursula von der Leyen

Reacția ei a venit la câteva ore după ce Klaus Iohannis criticase ajutorul oferit fermierilor loviți de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina.

Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste speţe, să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Comisia Europeană trebuia să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna-credinţă a Comisiei Europene”, a acuzat Klaus Iohannis.

C.E. a transmis că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Pe baza calculelor Comisiei Europene, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și