Prima pagină » Actualitate » Ursuleții Solidarității, tur în București pentru eliberarea copiilor ostatici în Gaza. „Pentru Israel, copiii sunt valoarea supremă!”

Ursuleții Solidarității, tur în București pentru eliberarea copiilor ostatici în Gaza. „Pentru Israel, copiii sunt valoarea supremă!”

De duminică și până marți, 28 noiembrie, în locații cheie din București, într-un gest de susținere pentru eliberarea celor 38 de copii nevinovați răpiți în Fâșia Gaza, are loc evenimentul Ursuleții Solidarității. În fiecare dintre zilele evenimentului, un autobuz va transporta prin întreg orașul, ursuleți de pluș legați la ochi ce vor reprezenta copiii ținuți ostatici.

Această inițiativă face parte din sprijinul adus mișcării #BringThemHomeNow, încercând să aducă înapoi în siguranță copiii luați din căminele lor la primele ore ale dimineții de 7 octombrie.

Reamintim că aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas în 7 octombrie, gruparea teroristă aflată la putere în Fâşia Gaza. Hamas a eliberat, înainte de acest armistițiu, doar patru ostatici.

Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas în masacrul din 7 octombrie.

Ursuleții Solidarității pentru copiii răpiți de gruparea teroristă Hamas

Organizatorii evenimentului au explicat că fiecare loc explorat împreună devine o oportunitate de a aduce în atenție povestea acestor copii și de a pleda pentru dreptul lor de a se întoarce acasă.

David Maxim, fost luptător în armata israeliană, a mărturisit pentru Gândul că s-a implicat în organizarea acestui eveniment în calitate de tată de copii, precizând că Hamas a lovit Israelul acolo unde doare cel mai are și anume la grija față de copii.

„Duminică vom fi în două locuri, în Băneasa și în Promenada, pentru că nici vremea nu ne permite să rămânem afară. Avem o pagină de internet a evenimentului pe care punem programul zilei respective.  Nu este vorba aici de o inițiativă israeliană, evreiască, creștină, nu dăm niciun fel de definiție. Colaborăm în acțiunea asta cu Rotary Cișmigiu, care ne ajută mult și care vin cu voluntari. Sunt pur și simplu oameni cărora pasă și nu contează de unde vin.

Cum faci să ții ostatic într-un tunel, o fată plină de viață de 9 sau de 10 ani, care trebuie să se exprime, să fugă, să vadă soarele, să trăiască? Cum o ții 51 de zile închisă într-o pivniță? Asta nu este tortură? Este absolut inuman! Lumea știe că noi ca societate occidentală suntem foarte sensibili la copii și copiii sunt o valoare supremă. În alte lumi, nu este neapărat așa și copiii pot fi duși să fie scuturi umane.

Propria noastră grijă față de copii este, de data aceasta, folosită împotriva noastră. Noi vrem să punem în față imaginea acestor copii care nu sunt cu noi, pentru ca lumea să înțeleagă, de fapt, că noi suntem loviți în ce ne doare. Noi facem ceva ca să-i aducem înapoi, așa cum ei (n.r. – teroriștii Hamas) au făcut ca să-i ia.”

Singura titulatură pe care mi-o asum în evenimentul acesta este că sunt tată de copii, care nu vrea ca lucrul ăsta să li se întâmple copiilor altora. Și îmi pasă de copiii  cărora li se întâmpplă. Ne pasă de absolut toți ostaticii. Am vorbim de copii, pentru că astăzi mergem cu ursuleți, dar sunt la fel de importanți toți ceilalți ostatici”, susține David Maxim.

„Imaginile de acum de la televizor în care fac cu mâna la cererea celui care ține arma, nu ne impresionează!”

„Cea mai mare parte dintre cei răpiți în acea sâmbătă neagră sunt civili luați de la ei din casă, deci care nu au avut niciun fel de implicare militară sau care ar putea fi bănuiți de ceva. Or, ei sunt ținuți acum în niște condiții inumane și imaginile de acum de la televizor în care fac cu mâna la cererea celui care ține arma, nu ne impresionează. În momentele acelea pe care le vedem la televizor în care ei sunt dați înapoi, asta nu ne face să credem că de 50 de zile sunt ținuți cantr-un hotel de cinci stele. Sigur, nu!

Acum, trebuie să ne gândim că vorbim de femei, copii, bătrâni, bolnavi, oameni pe care i-au luat din casele lor, așa cum erau, fără să le pese că separă mame de copii, bunici de nepoți. Cei care au fost returnați ieri, vedem deja soră separată de frate, copii separați de mamă, ceea ce este absolut contrar înțelegerilor în baza cărora s-au făcut această încetare a focului. Pentru Israel sunt mai importanți cei pe care i-am primit decât continuarea luptei armate la acest moment.

Noi ne axăm pe copii, pentru că și propaganda și terorismul informațional făcute de Hamas se bazează tot pe copii. Și atunci ca să aducem ideea de copii, folosim 34 de ursuleți de pluș legați la ochi, precum copiii aflați în turneurile din Gaza. Și acești ursuleți îi plimbăm prin oraș, așa cum, am fi vrut să plimbăm acei copii. Dar, pentru că ei nu sunt, plimbăm ursuleții în locul lor și îi arătăm oamenilor, ca să înțeleagă că în locul fiecărui ursuleț ar fi trebuit să fie un copil”, a conchis interlocutorul Gândul.

Ce prevede ACORDUL care va fi implementat vineri:

  • intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
  • eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
  • niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
  • niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
  • libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
  • „forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.
  • Acordul prevede și un armistițiu de cel puțin patru zile, precum și accesul Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și