USR vrea REFERENDUM pentru proiectul „Fără penali”/ „Trebuie ca interdicția să fie în Constituție și să modificăm Legea în acord cu voința românilor”
Primul tur al alegerilor prezidențiale mai bifează încă un Referendum, pe lângă cel inițiat de Nicușor Dan pentru cetățenii Capitalei. USR cere partidelor de coaliție să deblocheze inițiativa cetățenească, aflată la Senat, prin care proiectul „Fără penali în funcții publice” ar putea să fie supus românilor, la vot. Și acest tur de scrutin ar urma să aibă loc tot pe 24 noiembrie. Camera Deputaților a adoptat deja acest proiect, încă din iulie 2020 și se află blocat la Senat.
USR cere PSD-PNL să deblocheze proiectul aflat la Senat care ar da undă verde unui nou referendum programat pe 24 noiembrie 2024. Este vorba despre Proiectul „Fără penali”, care a trecut deja de Camera Deputaților, încă din anul 2020. Odată trecut și de Senat, acesta ar urma să dea posibilitatea românilor să voteze dacă vor sau nu mai vor, în funcții publice, persoane care au probleme cu legea. Decizia a venit în urma propunerii președintei USR, Elena Lasconi, în ședința Comitetului Politic al USR, de marți seara, adoptată cu unanimitate de voturi.
Cerem PSD, PNL și UDMR să voteze săptămâna viitoare inițiativa susținută de peste 1 milion de români. Ea trebuie votată pe 24 octombrie astfel încât pe 24 noiembrie să fie organizat referendumul pentru revizuirea Constituției, iar voința românilor să fie respectată. Știm că, după demersurile USR de ani de zile, au fost adoptate în Parlament legi prin care persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dar, la ce vedem că se întâmplă cu democrația, nu putem fi siguri că la anul sau peste doi ani, când i se mai umflă capul vreunui lider politic, nu o să schimbe legea. De aceea, trebuie ca interdicția să fie în Constituție și să modificăm Legea fundamentală în acord cu voința românilor, spune purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.
În cadrul ședinței de marți seara, a USR, s-au mai stabilit și alte câteva aspecte referitoare la inițiativa „Fără penali”. Astfel, orice membru USR care este condamnat penal pentru o infracțiune săvârșită cu intenție, în primă instanță, să fie exclus din partid, dacă nu își dă demisia din USR și din orice funcție publică. Proiectul a primit un raport preliminar de aprobare de la Comisia pentru constituționalitate condusă de senatoarea USR Simona Spătaru, dar trebuie să primească și din partea Comisiei juridice, condusă de PNL și în care coaliția PSD-PNL deține majoritatea. dacă va fi aprobat, în Constituție va fi inserat un nou alineat în care se vor specifica următoarele:
Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
CITEȘTE ȘI: