USR-PLUS, proiect de lege pentru sancționarea cu până la 2.000 de lei a persoanelor care colectează fondul clasei. Reacția reprezentanților părinților

Publicat: 17 06. 2021, 21:12
Actualizat: 17 06. 2021, 21:32

Deputatul de Iași, Filip Hăvârneanu (USR-PLUS), a iniţiat un proiect de lege care prevede ca persoanele care colectează bani pentru fondul clasei să fie pedepsite contravenţional cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei. Proiectul de act legislativ, semnat şi de alţi parlamentari USR-PLUS, a fost depus joi la Parlament. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a calificat această iniţiativă ca fiind „o prostie”, subliniind  că interdicţia este deja reglemantată prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare.

„Am depus astăzi în Parlament o nouă iniţiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinţi şi copii să fie eliminată şi pedepsită. Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancţiune cu caracter contravenţional care poate fi constatată şi aplicată de ofiţerii sau agenţii de poliţie competenţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anticipăm faptul că aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinţii, dascălii, personalul din toate unităţile de învăţământ şi chiar factorul politic, văd şi înţeleg obişnuinţa de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educaţie adecvată în cele mai bune condiţii”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu, iniţiator al legii.

 

Ce prevede proiectul de lege 

„Articol unic – Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 10 ianuarie 2011, se modifică după cum urmează:

1. După alineatul (11) al articolului 7 se introduce un nou alineat (1^2), cu următorul cuprins:

(1^2) În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora.


Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donația sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învățământ și numai dacă iau naștere din inițiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziții legale activitățile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activități extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activități care nu privesc în mod direct actul de educație.

2. După litera b) a alin. (1) al articolului 360 se introduce o nouă literă (c), cu următorul cuprins:

c) nerespectarea dispozițiilor art. 7 alin. (12), cu amendă între 1000 și 2000 de lei.

3. După alineatul (3) al articolului 360 se introduce un nou alineat (4) cu următorul cuprins:

Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. c) se fac de către ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice.”

Iulian Cristache, președinte FNAP-IP, critică acest proiect și inițiatorii.

„Vai mama voastră!

În lipsă de activitate, vă băgați în seamă.
Fondul scolii este interzis. Să-mi arate deștepții care susțin acest lucru… UNDE ESTE PERMIS?
Doar asociațiile cu PJ pot strânge cotizații și sponsorizări. E simplu…
Că fraierii ii spun fondul clasei… e o altă poveste.”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

În postarea sa de pe Facebook, deputatul USR Filip Hăvârneanu se întreabă la rândul său de ce e nevoie de o lege când deja există un regulament cadru.

„Acest proiect nu a fost niciodată respectat și nu au existat sancțiuni. Conform art. 105 din Legea Educaţiei Naționale, cheltuielile școlilor se asigură din bugetele consiliilor locale, direcţionând banii unităţilor de învăţământ prin finanţarea complementară. Persoanele din conducerea școlii, personalul didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, nu au atribuții legale în ceea ce privește strângerea de fonduri de la părinți sau elevi. A pretinde sume de bani reprezintă o încălcare a limitelor de competență a funcțiilor cadrelor didactice. Sumele de bani colectate de la părinți sau elevi nu pot fi cuprinse în buget, neputând fi incluse într-o clasificare de venituri.”

În expunerea de motive, parlamentarii USRPLUS fac trimitere la un studiu realizat de organizația Salvați Copiii, potrivit căruia, însumate, cheltuielile cu școala ajung la o medie de 6800 lei.

Potrivit acestui sondaj publicat pe 1 aprilie, 95% dintre părinți afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației, pe care le estimează la 4200 lei, cu 1000 de lei mai mult decât cel estimat de părinți în 2018.