Va da noul primar al Sectorului 2 bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului? Rareș Hopincă: Este un simbol al orașului

Publicat: 03 09. 2024, 17:00

Rareș Hopincă, primarul ales al Sectorului 2, a spus în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, ce va face în cazul în care va avea solicitări de finanțare pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

„În cazul în care Consiliul Local va aproba o astfel de solicitare, sigur că da. Eu nu voi avea nicio ezitare, dacă vor exista solicitări, să le supun spre abrobare Consiliului Local”, a declarat Rareș Hopincă în emisiunea „Cu Gândul la București”.  

Edilul ales al Sectorului 2 mai spune că cea mai mare catedrală din România este un simbol național.

Catedrala Mântuirii Neamului este unul dintre simbolurile naționale. Indiferent dacă suntem religioși sau nu, dacă suntem creștini sau nu. Catedrala este un simbol care trece peste opțiunea fiecăruia pentru o confesiune sau alta. Este un simbol al orașului nostru. Un simbol care trebuie sprijinit pentru a fi finanțat într-un termen cât mai rapid”, a mai precizat Rareș Hopincă.

Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai mare biserică din România

Catedrala Mântuirii Neamului este cea mai mare biserică din România. Dar și una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Sfințirea bisericii a avut loc în anul 2018. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel al României și de Patriarhul Bartolomeu.

Locul pe care deja s-a pus piatra de temelie este în spatele Palatului Parlamentului, pe dealul Arsenalului. Capacitatea este de 6.000 de persoane, dintre care 1.000 de scaune, spațiul pentru cor este dimensionat pentru 300 de persoane, parterul catedralei va avea o sală multifuncțională și spatii muzeale pentru 2.000 de persoane, cu grupuri sanitare și o garderobă. Înălțimea maximă este de 120 de metri în vârful crucii de pe cupola principală. Astfel, datorită înălțimii sale impunătoare, aceasta a devenit cea mai mare biserică din România.

Dacă vorbim despre arhitectura clădirii, aceasta realizează o sinteză între tradițional și contemporan. Elementele arhitecturale din diferitele zone ale țării sunt armonizate cu tradițiile bizantine și cu elementele de monumentalitate ale unor catedrale occidentale.

Foto: catedrala-nationala.ro