Serbia face eforturi pentru a reintroduce armata obligatorie. Miniștrii guvernului sârb au convenit vineri să reintroducă serviciul militar obligatoriu care a fost abolit în urmă cu 14 ani.
Potrivit Reuters,președintele Aleksandar Vucic a lăudat decizia guvernului ca fiind un „pas important pentru îmbunătățirea pregătirii de apărare a țării”.
Conform planului, bărbații sârbi vor efectua serviciul militar obligatoriu printr-un antrenament de 60 de zile și exerciții de 15 zile. Serviciul va fi voluntar și pentru femei.
Unii experți militari au criticat planul, spunând că această măsură este costisitoare și că o perioadă atât de scurtă de serviciu va contribui puțin la capacitățile de apărare ale țării.
Forțele armate ale Serbiei, stat rezultat de pe urma destrămării Iugoslaviei prin războaie sângeroase în anii 1990, sunt prost plătite și echipate.
Țara balcanică, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, și-a păstrat vehiculele blindate și aeronavele de fabricație sovietică. Vara trecută, în urma unei întâlniri cu Emmanuel Macron, președintele francez, Serbia a convenit să cumpere avioane franceze.
„Nu este intenția noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi îndepărtăm pe cei care ne amenință”, a spus Vucic, cu toate că au reizbucnit tensiuni cu țara vecină apărută în 2008, Kosovo, a cărei independență nu este recunoscută nici acum de majoritatea populației sârbe.
Și Croația a anunțat că va reintroduce serviciul militar obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 după ce l-a suspendat în 2008.