Va fi sau nu înmormântat cu onoruri militare liderul clanului Corduneanu din Iași? Răspunsul MAI și MApN
Forțele de ordine sunt în alertă la Iași, acolo unde are loc priveghiul liderului clanului Corduneanu. Costel Corduneanu a murit din cauza problemelor cardiace, la vârsta 54 de ani, și presa a vehiculat faptul că, la înmormântare, va vea parte de onoruri militare.
Funeraliile capului familiei Corduneanu sunt programate pentru vineri, 19 aprilie, ora 14.00, la cimitirul „Eternitatea” din Iași.
Presa centrală a scris că interlopul va fi înmormântat cu onoruri militare, având în vedere că a fost subofițer MAI cât timp a fost sportiv la cluburile Steaua și Dinamo Brașov
În acest context, IPJ Iași a transmis câteva clarificări.
Ce spun Ministerul de Interne și cel al Apărării Naționale
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la o «înmormântare cu onoruri militare», Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este abilitat să comunice următoarele:
Informațiile vehiculate nu sunt reale.
După consultarea cu structurile MAI și MAPN, a reieșit faptul că nu s-a organizat un astfel de moment, pentru înmormântarea din județul Iași”, a transmis, miercuri, Poliția Iași.
Cine poate avea funeralii cu onoruri militare
Legea din România stabilește că funeraliile cu onoruri militare se organizează şi se desfăşoară pentru următoarele categorii de personal al Ministerului Afacerilor Interne care, la data decesului, au avut calitatea de:
- demnitar sau înalt funcţionar public;
- veteran de război;
- militar în activitate, în rezervă şi în retragere;
- funcţionar public cu statut special – poliţist;
- student sau elev al instituţiilor de învăţământ ale ministerului;
- soldat sau gradat voluntar.
Funeralii pe ritmuri de manele. Zeci de interlopi, așteptați la Iași
Zeci de lideri ai clanurilor interlope vor fi prezenţi, în aceste zile, la funeraliile organizate pentru Costel Corduneanu. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost primit cu ropote de aplauze într-un restaurant de lux din oraş, acolo unde a fost depus pentru priveghi. Acolo au fost montate mai multe difuzoare și au fost scoase proțapurile.
În cele trei zile de priveghi, artişti cunoscuţi precum Cristi Nucă, Ţancă Uraganu sau Florin Salam vor veni pentru a cânta la căpătâiul lui Costel Corduneanu, notează Antena 3.
Costel Corduneanu, unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din România
Provenit dintr-o familie cu 11 copii, Costel Corduneanu a reușit să performeze ca sportiv. Cu toate că era un bărbat mărunt din punct de vedere fizic, acesta s-a impus ca luptător, unde, ca senior, a evoluat la categoriile 48 și 52 de kilograme.
După ce a renunțat la sportul de performanță, Costel Corduneanu s-a angajat în Poliție, unde a avut gradul de plutonier. Undeva în cursul anului 1991, acesta ar fi fost dat afară după ce, cu toate că purta haina statului, ar fi comis o tâlhărie.
Rămas fără serviciu, ieșeanul a ales o viață de proscris, iar în câțiva ar fi ajuns unul dintre liderii importanți ai lumii interlope din Iași. Notorietatea i-a permis acestuia să-și extindă aria de relații în mai multe județe și în București, unde a devenit unul dintre apropiații lui Nuțu Cămătaru.
Surse din anturajul fostului lider interlop au dezvăluit, pentru Gândul, că sănătatea acestuia ar fi început să dea semne de șubrezeală încă de ani buni, din cauza efortului depus ca sportiv de înaltă performanță, care îi mărise inima. Totodată, Corduneanu ar fi trecut și printr-o depresie provocată de divorțul cerut de prima lui soție, Alina.
Ofertat de mafia rusă
Chiar și așa, imaginea publică a lui Costel Corduneanu era cea a unui interlop periculos, care învârtea sume mari de bani. Sursele citate au precizat că, în mare parte, fondurile de care dispunea fostul luptător proveneau din traficul cu țigări de contrabandă.
În acest context, ieșeanul ar fi intrat în contact cu unii membri ai mafiei ruse din Republica Moldova, care i-ar fi propus să accepte titlul de hoț în lege, adică membru cu drepturi depline și să devină reprezentatul în România al temutei organizații transfrontaliere.
În ultimii ani, problemele cu inima s-au agravat, mai ales că nopțile pierdute în diferite restaurante i-au crescut foarte mult nivelul de colesterol. Astfel, sângele lui se îngroșa, iar venele se blocau des, astfel că ajunsese să trăiască cu nu mai puțin de șase stenturi la inimă.
În paralel, în viața bărbatului se adunau necazurile, în sensul în care frații acestuia începuseră să nu-l mai asculte, iar afacerile mergeau prost.
Internat la Institutul Inimii
Foarte stresat, liderul clanului Corduneanu a început să se simtă foarte rău, iar diagnosticul medicilor a fost unul cumplit. Specialiștii i-au spus că, dacă nu-i schimbă inima, o moarte prematură este inevitabilă.
Bolnavul ar fi fost ajutat, spun sursele Gândul, de unii prieteni pe care îi avea la Federația Română de Lupte, care l-ar fi ajutat să se interneze la Institutul Inimii de la Târgu Mureș. Aici, medicii i-ar fi găsit o inimă, dar care, din păcate pentru el, s-ar fi dovedit incompatibilă.
În ultimele zile de viață, acesta ar fi fost vizitat de frații săi și de prietenii apropiați. Cu o hemoragie internă și o greutate ajunsă la doar 35 de kilograme, Costel Corduneanu a intrat în comă, iar luni dimineață organismul său a cedat. Medicii nu l-au mai putut readuce la viață.
CITIȚI ȘI:
Ce AVERE avea, de fapt, Costel Corduneanu. Câți bani a strâns „Stăpânul Moldovei”