Un grup de cercetători din Italia a dezvoltat un vaccin anti-cancer. Ei susțin că este capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi poate creşte eficacitatea medicamentelor utilizate în imunoterapie, a informat, joi, Agenția de știri ANSA.
Cei care au lucrat la acest proiect, mult așteptat de întreaga omenire, sunt cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM). Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino.
Ei au spus că vaccinul descoperit de această echipă foloseşte un virus ca un „cal troian”, instruind sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.
Vaccinul s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament utilizat în imunoterapie, în cazul a 12 pacienţi cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.
„Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare. Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a declarat şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.
Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în jurnalul Science Translational Medicine, cercetarea fiind realizată în colaborare cu compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom.