Procurorii DNA au reținut alte trei persoane, printre care și o asistentă medicală de la Direcția de Sănătate Satu Mare, în dosarul certificatelor false de vaccinare anti-COVID de la Vama Petea.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au extins urmărire penală și au dispus reținerea, în dosarul certificatelor de vaccinare false, a asistentei medicale Patricia Diana Barta, de la Direcția de Sănătate Satu Mare, și a altor două persoane, toți fiind acuzați de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, în formă continuată.
Anchetatorii susțin că cei trei suspecți intermediau legătura dintre asistentele medicale și registratorii din Centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea adeverințelor false și cei interesați de obținerea acestora.
”Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate”, potrivit DNA.
Anchetatorii au verificat până acum cele 5.495 de persoane care apar în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) ca fiind imunizate în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021 la Centrul de vaccinare Petea. Din datele și probele obținute a rezultat că peste 3.500 dintre cele aproape 5.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, fie au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.
DNA precizează că în același dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Primele percheziții în acest dosar au fost făcute pe 16 niembrie, în județele Bihor și Satu Mare, la locuințele persoanelor vizate și la Centrul de vaccinare Petea.
Anchetatorii au găsit la locuințele suspecților zeci de mii de euro, potrivit unor surse judicare. Suspecții au fost ridicați și audiați de procurorii DNA, fiind reținute atunci cinci persoane, dintre care doi registratori și doi asistenți medicali.
Toate cele cinci persoane au ajuns în arest preventiv din 17 noiembrie, când Tribunalul Satu Mare a admis cererea procurorilor și a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Ulterior, la contestația de la Curtea de Apel Oradea, judecătorii au decis ca în arest preventiv să rămână asistentele medicale și registratorii, iar a cincea persoană să fie plasată în arest la domiciliu.
Daniela Ioana Hoblea, asistentă medicală la Centrul de vaccinare Petea, a fost acuzată de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, iar Voichița Camelia Sim, asistentă medicală la Direcția de Sănătate Bihor, a fost pusă sb acuzare pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic. Marc Ilieș și Horea Buriceanu, registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, au fost reținuți pentru luare de mită, fals intelectual și fals informaticat.
Probele anchetatorilor arată că asistenta medicală Daniela Hoblea și registratorii Marc Ilieș și Horea Buriceanu au primit, în mod repetat, între 250 și 300 euro de la persoanele care voiau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
”În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID”, potrivit procurorilor DNA.
Anchetatorii au stabilit și ce mod de operare aveau suspecții. În unele cazuri, persoana interesată se prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv. În cele mai multe cazuri, persoanele interesate nici nu se prezentau la centrul de vaccinare și doar primeau adeverința în schimbul sumei de bani solicitate.
”În această a doua situație, persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită”, potrivit DNA.
Adeverințe de vaccinare false erau emise doar în turele în care colegii asistenților medicali și registratorilor care luau mită acceptau comportamentul acestora, susțin anchetatorii.