Prima pagină » Actualitate » Val de contestații la Bac 2023. Notele la Limba și literatura română, cea mai mare problemă

Val de contestații la Bac 2023. Notele la Limba și literatura română, cea mai mare problemă

Val de contestații la Bac 2023. Notele la Limba și literatura română, cea mai mare problemă

Rezultatele la Bacalaureat 2023 au fost publicate luni, 3 iulie, pe bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele centrelor de examen.

După ce și-au văzut notele de la bacalaureat, numeroși absolvenți au ales să facă contestație. De exemplu, la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din Bucureșt, sunt foarte mulți elevi nemulțumiți mai ales cei care au luat note mari, de peste 9, dar și despre cei care nu au reușit să promoveze examenul maturității.

Directorul școlii precizează că proba la Limba română este cea care a adus probleme în acest an, mai multe decât se așteptau. Ba chiar există elevi olimpici care nu au reușit să ia note deloc mari la Limba și literatura română și sunt hotărâți să depună contestație, potrivit observatornews.ro.

Rata de promovare înainte de contestații este de 72,8%, sub cea de anul trecut. 56 de candidați au încheiat cu media zece.

Au promovat 91.246 de candidați (87.226 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.020 din promoțiile anterioare) din totalul celor 125.352 de candidați prezenți, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 72,8% (73,3% – 2022 și 67,8% – 2021). Pentru promoția curentă, rata de promovare este 78,4% (în ușoară creștere față de sesiunea din anul anterior – 78,3%).

Cum se face rezolvarea contestațiilor la BAC 2023

După centralizarea solicitărilor de contestație, lucrările sunt recorectate. După încheierea procesului de evaluare a lucrărilor, notele obținute în urma reevaluării sunt comparate cu cele inițiale. În cazul în care se constată o diferență mai mare de un punct, se convoacă o nouă comisie de evaluare, iar nota acordată de această a doua comisie devine nota finală. Elevii de liceu care depun contestații trebuie să completeze și să semneze o declarație prin care confirmă că sunt conștienți că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate să modifice nota inițială, fie prin creștere, fie prin scădere.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor devine nota definitivă, indiferent de diferența de punctaj față de nota inițială acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota finală obținută de candidat la respectiva probă.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate în data de 7 iulie.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și