Venirea verii și a vacanțelor la mare vine cu un val de infecții în rândul copiilor, mai ales a celor mici și foarte mici care sunt mai sensibili.
Camerele de gardă ale spitalelor au devenit neîncăpătoare, după un val de infecții de enterocolită, rotavirus și alte infecții digestive.
Din nefericire, enterovirusul şi rotavirusul provoacă deshitratare severă și se răspândesc foarte repede atunci când temperaturile de afară sunt foarte ridicate.
”A început sâmbătă seară cu 6-7 reprize de vomitat, am văzut că nu se opreşte. Ne-au făcut anitvomitiv, au hidratat-o, am plecat acasă, dimineaţă a început iar cu scaune moi, a început să vomite. E groaznic, mai ales să o vezi inertă în pat, să ceară să plece acasă… E greu”, a declarat Valentina Diaconu, mama unei fetițe, pentru Observator News.
Specialiștii atrag atenția că părinții trebuie să fie foarte atenți la locurile în care îi duc pe cei mici, asta pentru că bacteriile pot fi luate chiar și din spațiile pentru locurile de joacă și pot duce la afecțiuni severe.
”Odată cu sezonul estival, vedem o creștere a bolilor diareice acute infecțioase, care prezintă un sindrom clinic, a cărei evoluție variază de la una rapidă și poate ajunge până la una severă, în funcție de fiecare caz.
Sunt multiplii agenți cauzatori pentru aceste boli diareice acute, fie că vorbim de bacterii sau fungi, dar cel mai adesea sunt date de virusuri: rotavirsul, enterovirusul, norovirusul, etc. Rotavirusul provoacă gastroenterita, transmiterea este una fecal / orală. Copilul atinge anumite obiecte contaminate și apoi duce mâna la gură, sau consumă alimente contaminate. Simptomele includ: diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și febră.
Gravitatea cazului este cu atât mai mare cu cât vârsta pacientului este mai mică. În general, copiii sub doi ani pot face forme amenințătoare de viață.