Val puternic de teamă în Europa Centrală: Stocurile de iod s-au terminat, oamenii fac cozi la pașapoarte și tinerii întreabă cum se pot înrola în armată

Val puternic de teamă în Europa Centrală: Stocurile de iod s-au terminat, oamenii fac cozi la pașapoarte și tinerii întreabă cum se pot înrola în armată
Sursa: Profimedia
Publicat: 04/03/2022, 15:37
Actualizat: 04/03/2022, 15:40

Invazia Ucrainei de către Rusia și comentariile lui Vladimir Putin conform cărora forțele de descurajare nucleară sunt în alertă maximă au declanșat un val de anxietate în Europa Centrală, oamenii grăbindu-se să cumpere iod despre care cred că îi poate proteja de radiații. Din Polonia până în Bulgaria, oamenii au blocat, de asemenea, birourile de pașapoarte, și-au completat rezervoarele de combustibil și s-au pregătit să plece imediat. Au fost și unii care s-au interesat de modul în care pot intra în armată.

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult [iod] cât vând într-un an. Unele farmacii nu mai au stocuri. Am comandat noi cantități, dar mă tem că nu vor rezista foarte mult”, a declarat Nikolay Kostov, președintele Uniunii Farmacilor, citat de Reuters.

„A fost un pic de nebunie”, a spus Miroslava Stenkova, reprezentant al farmaciilor Dr. Max din Cehia, unde unele magazine au rămas fără iod.

Iodul – luat sub formă de pastile sau sirop – este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în cazul expunerii la radioactiv. În 2011, autoritățile japoneze au recomandat oamenilor din jurul centralei nucleare Fukushima să ia iod.

Citește și ce spune ministerul Sănătății din România despre iodura de potasiu

Oficialii din regiune au avertizat, însă, că iodul nu este necesar în situația actuală și nu ar ajuta în caz de război nuclear.

Dana Drabova, șefa Biroului de Stat Ceh pentru Securitate Nucleară, a scris pe Twitter: „Întrebați mult despre tabletele de iod… ca protecție împotriva radiațiilor atunci când (Doamne ferește) se folosesc arme nucleare, dar ele sunt practic inutile”.

Anunțul de săptămâna trecută potrivit căruia forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, unde un accident din 1986 a afectat o zonă uriașă a Ucrainei și a trimis un nor radioactiv în toată Europa, a alertat oamenii dintr-o regiune în care mulți își amintesc că li s-a administrat iod în urma acelui dezastru.

Nivelurile radiațiilor de la Cernobîl au crescut, dar sunt încă suficient de scăzute pentru a nu reprezenta un pericol pentru public, în ciuda mișcării vehiculelor militare ale Rusiei acolo, a declarat miercuri organul de supraveghere nuclear al ONU, AIEA.

În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod s-a dublat, potrivit gdziepolek.pl, un site polonez care ajută pacienții să găsească cea mai apropiată farmacie care vinde medicamentul pe care îl caută.

„Datele interne de pe site-ul nostru arată că interesul pentru iod a crescut de aproximativ 50 de ori de joia trecută”, a declarat Bartlomiej Owczarek, co-fondatorul site-ului.

Cozi la birourile de pașapoarte

De la începutul invaziei de joia trecută, sute de mii de refugiați au trecut în Uniunea Europeană, intrând în principal prin granițele din Polonia, Slovacia și Ungaria pentru a fugi de ceea ce președintele rus Vladimir Putin numește o „operație militară specială” pentru dezarmarea Ucrainei și capturarea Ucrainei.

Duminica trecută, Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forțele de descurajare ale Rusiei – care includ arme nucleare – în stare de alertă maximă, invocând ceea ce el a numit declarații agresive ale liderilor NATO și sancțiuni economice occidentale împotriva Moscovei.

Washingtonul și aliații săi din NATO au respins cererea Ucrainei de a impune o interdicție aeriană deasupra țării, argumentând că acest lucru ar duce la o confruntare directă cu Rusia cu arme nucleare.

În acest context, unii europeni centrali s-au pregătit să plece, luând cu asalt birourile de pașapoarte pentru a se asigura că au documente de călătorie valabile.

„Am un fiu care locuiește în afara UE și ar trebui să merg să-l vizitez și mi-a fost teamă că mai târziu nu voi putea obține un pașaport”, a spus Maria, o pensionară din Slovacia care stătea la coadă pentru înnoirea documentelor de călătorie.

„Toți acești oameni nu stau în coada asta dintr-un capriciu, ci pentru că vor o plasă de siguranță”.

Unii tineri din Europa Centrală s-au gândit să se înroleze în armată. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că peste 2.200 de bărbați și-au declarat interesul de a se alătura forțelor armate poloneze, de peste cinci ori numărul înregistrat săptămâna precedentă.

„Situația din Ucraina m-a convins doar că este probabil cea mai bună decizie pe care o pot lua pentru țara mea”, a spus Marek Jetmar, un student la psihologie în vârstă de 27 de ani, din Cehia.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...