Valentin Ivancea, candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Bacău, a dezvăluit într-un interviu planurile sale pentru transformarea și dezvoltarea municipiului Bacău. El afirmă că își dorește să reproducă succesul modelului său de dezvoltare aplicat la nivel județean și în Bacău, pentru a-și îndeplini datoria față de orașul în care s-a format și în care trăiește.
Valentin Ivancea a explicat motivația trecerii sale de la conducerea Consiliului Județean la candidatura pentru primăria municipiului. El a subliniat că municipiul Bacău ar trebui să fie motorul dezvoltării județului.
„Motivația este relativ simplă și am reiterat-o ori de câte ori am avut ocazia: municipiul Bacău este, azi, ultimul vagon din garnitura județului, în loc să fie locomotiva dezvoltării județului. Oricât de multe investiții și proiecte am realiza în județ, ceea ce se întâmplă în capitala de județ cântărește foarte greu atât ca percepție, cât mai ales ca stabilire a unei direcții de dezvoltare. Or, în ultimii 4 ani, municipiul Bacău în loc să meargă spre înainte a luat-o, vizibil și cu repeziciune, spre înapoi. Nu e de mirare că 7 din 10 băcăuani, practic trei sferturi din locuitori, spun că orașul merge într-o direcție greșită. În cele din urmă, dacă am reușit la județ, de ce nu am replica acest model de dezvoltare și în municipiul Bacău al cărui locuitor sunt? Vreau să am sentimentul datoriei împlinite și față de orașul în care m-am format ca om și trăiesc alături de familia mea și cei dragi”, a afirmat Valentin Ivancea.
Ivancea a evidențiat realizările mandatului său la șefia Consiliului Județean Bacău, menționând 87 de proiecte finalizate, însumând aproximativ 240 de milioane de euro.
„Eu spun că au fost 4 ani de muncă susținută, în care mi-a plăcut să conjugăm verbul „a face”, mai degrabă decât „a spune”, adică să mergem pe realizări concrete, nu doar vorbe. Avem, pe de o parte, 87 de proiecte finalizate totalizând o valoare de aproximativ 240 de milioane euro. Am construit și modernizat aproape 350 km de drumuri județene, dar nu am neglijat nici Sănătatea, domeniu în care am realizat 13 proiecte însumând 125 de milioane euro. Am construit un heliport la Spitalul Județean de Urgență care a crescut substanțial capabilitățile de intervenție în contextul urgențelor aeriene, dar cel mai important proiect pe Sănătate este – indiscutabil – finalizarea șantierului de la fostul Spital Municipal și integrarea imobilului, ca Pavilion municipal, în circuitul medical al SJU. Am obținut pe ultima sută de metri o finanțare consistentă din PNRR pentru acest obiectiv, de 60 milioane euro, și am dat drumul și la lucrări. Nu vreau să trec cu vederea un alt proiect foarte drag mie – Athletic Park – care va face din orașul Bacău un punct de atracție pe harta petrecerii unui timp liber de calitate. E un proiect inspirat din Danemarca, ce beneficiază de expertiză consacrată la nivel european și care va fi pur și simplu altceva în materie de infrastructură sportivă locală”, a detaliat candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Bacău.
Referindu-se la actualul primar, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, Ivancea l-a criticat pentru lipsa de realizări și a catalogat drept ofensator faptul că acesta încearcă să-și asume meritele pentru proiectele Consiliului Județean. Ivancea a subliniat că Athletic Park este o investiție a CJ Bacău, realizată pe un teren administrat de Consiliul Local în urma unei inițiative PSD.
„După 4 ani de mandat Viziteu nu are ce arăta băcăuanilor și iată, am trăit s-o vedem și pe asta: un primar de la USR filmându-se și lăudându-se cu o investiție realizată de administrația social-democrată de la Consiliul Județean. Eu interpretez asta și ca pe un afront adus băcăuanilor, pentru că e limpede că acest Viziteu îi desconsideră dacă apreciază că astfel îi poate duce cu „zăhărelul” pe cetățeni. Eu cred că băcăuanii sunt mult mai inteligenți decât useriștii, iar asta se va vedea la vot. Athletic Park este o investiție a CJ Bacău pe un teren dat în administrare de Consiliul Local, în urma unei inițiative a consilierilor locali PSD. Restul e can-can marca Usr/Viziteu”, a precizat Valentin Ivancea.
Ivancea a detaliat și alte investiții derulate de CJ în municipiul Bacău, cum ar fi modernizarea Ateneului, construirea unei noi biblioteci și a unui muzeu de istorie, precum și restaurarea Casei „Alecsandri”. El a criticat Primăria Bacău pentru lipsa de proiecte serioase și a menționat că bugetul total al acestor investiții, de aproximativ 100 de milioane de euro, echivalează cu bugetul anual al municipiului.
„Avem mai multe investiții derulate în municipiul de reședință pentru că aici își desfășoară activitatea instituții subordonate Consiliului Județean. Cel mai important proiect vine din zona medicală și am vorbit despre el – finalizarea lucrărilor la fostul Spital Municipal. Pe lângă acest obiectiv, construim Athletic Park, modernizăm clădirea Ateneu, construim noua Bibliotecă, a mileniului III, noul muzeu de istorie și restaurăm un important obiectiv de patrimoniu, Casa „Alecsandri”. În total, vorbim de investiții care se ridică la aproximativ 100 de milioane euro. Pentru a avea un ordin de mărime, această sumă echivalează cu bugetul municipiului Bacău pe un an. Sunt cele mai importante investiții derulate azi în oraș, asta pentru că Primăria Bacău nu are niciun proiect serios de investiții în portofoliu. Cred că jungla urbană de la stadion este exact oglinda dezastrului administrativ pe care îl lasă în urmă Viziteu și asta spune totul despre incapacitatea administrativă a primăriei”, a menționat candidatul Alianței.
În ceea ce privește viitoarele planuri, Ivancea a afirmat angajamentul construirii unui nou stadion în Bacău și susținerea unei echipe de fotbal.
„Întâi de toate, avem o tradiție fotbalistică de onorat. În al doilea rând, de vreo 15 ani toți au promis și promit un stadion nou. Eu nu promit, dar alături de echipa social-democrată ne luăm angajamentul să construim un stadion în Bacău și o echipă de fotbal care să se lupte, de la egal la egal, cu granzii campionatului din București. Contez pe sprijinul Guvernului în acest demers și pe implicarea mediului local de afaceri care deja susține o echipă de fotbal care bate la porțile ligii a doua, deci avem o perspectivă bună cu privire la renașterea fotbalului băcăuan”, a mai spus candidatul.
De asemenea, el a prezentat viziunea social-democrată pentru dezvoltarea zonei metropolitane, incluzând proiecte precum un nou pod peste Bistrița, un hub industrial între șoseaua de centură și aeroport și modernizarea transportului public.
„Mă bucur că acești doi primari, performeri social-democrați în administrația publică locală, au venit la Bacău – sunt o inspirație pentru noi și ne-au împărtășit din experiența lor, de primari care au schimbat la față Craiova și Galațiul. Bacăul Metropolitan este despre viitor și despre cum putem dezvolta municipiul de reședință laolaltă cu comunele metropolitane, unde de altfel locuiesc zeci de mii de băcăuani mutați din municipiu. În prezent, Zona Metropolitană este o formă fără fond, nu mă feresc să spun asta, fără niciun proiect realizat. Este o instituție care există doar pentru sinecuri. Ce vrem noi, social-democrații, să facem este un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung care să înglobeze și comunele limitrofe pentru că Bacăul și-a atins limitele de dezvoltare în formatul actual. Bacăul Metropolitan este un vehicul de dezvoltare cu obiective îndrăznețe, dar pe deplin realizabile: un nou pod peste Bistrița, pe relația Bacău – Letea Veche, un nou pod peste Siret, pentru a da o perspectivă comunelor din stânga Siretului învecinate cu Bacăul, viabilizarea zonei cuprinse între șoseaua de centură și aeroport și transformarea celor peste 600 de hectare într-un hub industrial cu facilități moderne, modernizarea și extinderea sistemului de transport public local astfel încât să deservească și comunele limitrofe, dezvoltarea aeroportului și a facilităților conexe acestuia, rezolvarea problemei alimentării cu apă a orașului Bacău”, a precizat el.
Ivancea și-a exprimat încrederea că, după alegerile din 2024, colaborarea dintre Primăria Bacău și Consiliul Județean va fi mai eficientă, sub conducerea sa și a viitoarei președinte CJ, Cristina Breahnă-Pravăț.
„Sunt obiective complexe, dar – totuși – nu vorbim de fantasmagorii ca trenul urban sau parcările plutitoare promise de alții. Garanția că aceste obiective vor fi realizate este relația dintre Primăria Bacău și Consiliul Județean unde, după 9 iunie 2024, vom putea vorbi – pentru prima dată de la Revoluție încoace – de o conlucrare în slujba cetățenilor, lucru pe care personal mi-l doresc alături de viitoarea președintă Cristina Breahnă – Pravăț”, a mai spus Valentin Ivancea.
CITEȘTE ȘI: