Valentin Stan explică de ce Polonia și România nu ar beneficia de ajutor NATO dacă vor doborî rachete rusești ce încalcă spațiul aerian

Publicat: 01/04/2024, 23:00
Actualizat: 02/04/2024, 16:42

În cadrul emisiunii Marius Tucă Show, profesorul universitar Valentin Stan a analizat momentul când o rachetă lansată de Rusia a încălcat spațiul aerian al Poloniei. Analistul politic a făcut referință la declarațiile secretarului de stat polonez din Ministerul de Externe care a susținut dreptul țării sale de a retalia față de ceea ce poate fi o agresiune. Stan a subliniat și faptul că e foarte posibil ca NATO să nu acorde sprijinul cuvenit într-o astfel de situație. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă 

Valentin Stan a fost invitatul lui Marius Tucă, unde a vorbit despre unul dintre cele mai delicate situații de securitate, ce vizează Polonia. O rachetă de croazieră lansată de Rusia a traversat spațiul aerian polonez, ținta fiind zone de vest din Ucraina. Ministrul de Externe al Poloniei a declarat că va cere explicații Kremlinului pentru acest incident.

Profesorul Universitar Valentin Stan a prezentat declarația secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Polonia, care este de părere că țara lui are dreptul să retalieze în acest context.

„Szejna a recunoscut că problema rachetelor care zboară spre teritoriul Alianței Nord-Atlantice este luată în considerare. În cadrul NATO sunt analizate diverse concepte, inclusiv: pentru ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când sunt foarte aproape de granița NATO, dar acest lucru ar trebui să se întâmple cu acordul părții ucrainene și, ținând cont, de consecințele internaționale, atunci rachetele NATO ar lovi rachetele rusești în afara teritoriului Pactului.”, se arată în declarația secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Polonia.

Valentin Stan: „Când racheta a intrat în spațiul aerian al Poloniei este treabă de contraatac”

Valentin Stan susține că un stat poate contraataca într-o astfel de situație, susținând că că gestul Rusiei, ar putea fi interpretat ca o „agresiune”.

„Dacă o rachetă din asta, care mai e și de croazieră, zboară pe la tine, ar cam trebui s-o dai jos, nici nu se mai pune problema unde se duce, din moment ce este în spațiul tău aerian, nu are ce căuta acolo. Chiar dacă intră în spațiul tău aerian, tu le dărâmi că nu știi unde se duc. O rachetă rusească a intrat în Polonia și a zburat pe acolo, o vreme. Când racheta a intrat în spațiul aerian al Poloniei este treabă de contraatac înseamnă că te-a atacat, nu contează unde se duce racheta aia. Poate fi considerată agresiune.”, a declarat Valentin Stat.

Părerea secretarului de stat a Ministerului de Externe din Polonia este împărtășită și de generalul american Ben Hodges. Acesta consideră că România și Polonia ar trebui să vină în ajutorul Ucrainei doborând rachetele, de fiecare dată când Rusia generează un astfel de incident în spațiul aerian al statelor respective.

„Așa că nu putem sta deoparte și să privim cum clădirile de apartamente continuă să fie lovite. Și cred că România și Polonia și, de exemplu, și alte țări NATO, din Europa de Est, ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a lovi, de a contracara aceste rachete, din interiorul propriului spațiu aerian. Deci am avut, recent, un caz  în care o rachetă a trecut recent prin spațiul aerian polonez și a lovit o țintă din Ucraina. Deci , de ce Polonia și România nu-și trimit avioanele imediat ce-și dau seama că vin rachete- nu ai de unde să știi că acea rachetă nu le va lovi. Și, astfel, a doborî aceste rachete, cu propriile lor capacități de contracarare, cred că acesta e un lucru pe care ar trebui să-l luăm în considerare, pentru a spori, practic, ceea ce fac ucrainenii. Acum, desigur, unii oameni, vor face pe ei la ideea asta, dar pentru mine este exact același lucru, pe care-l facem noi prin doborârea rachetelor Houthi.”, a declarat generalul american Ben Hodges.

Polonia fiind țară NATO are, teoretic, dreptul la ajutor din partea țărilor membre, mai ales din partea SUA. Valentin Stan a prezentat însă purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, care a comentat, recent, incidentul din Polonia, când o rachetă rusească a încălcat spațiul aerian.

„Am fost în strânsă comunicare cu autoritățile poloneze cu privire la această chestiune și le-am spus și lor, ceea ce voi reitera public, și anume că angajamentul nostru față de NATO și securitatea aliaților noștri NATO, care desigur, include Polonia, este unul solid și nu se va clătina”, a declarat acesta.

La întrebarea reporterilor despre dreptul Poloniei de a doborî o rachetă, Miller a menționat că nu se poate exprima în numele altei țări.

„Pur și simplu nu voi vorbi în numele deciziilor luate de o țară străină”, a declarat Miller.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

CITEȘTE ȘI: 

Valentin Stan: „Există un tratat care interzice dezvoltarea de arme nucleare în spațiu”

Valentin Stan: Baza de la Kogălniceanu nu va fi mai mare decât Ramstein / NATO nu va înființa nicio bază permanentă

POLL Marius Tucă Show: „Dacă mâine ar avea loc alegeri pentru Primăria Capitalei, care ar fi candidatul votat de dumneavoastră?”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×