Prima pagină » Actualitate » Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, convocat de urgență de Luminița Odobescu la Externe, în cazul dronelor. România acuză Moscova de crime de război

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, convocat de urgență de Luminița Odobescu la Externe, în cazul dronelor. România acuză Moscova de crime de război

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei, convocat de urgență de Luminița Odobescu la Externe, în cazul dronelor. România acuză Moscova de crime de război

Valeri Kuzmin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Rusiei la București, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe de la București. România reclamă violarea spațiului aerian suveran. În paralel, țara noastră se consultă cu aliații NATO asupra evoluției războiului de la graniță. Ministerul de Externe protestează oficial față intrarea în spațiul aerian al României al dronelor rusești, fie și doar resturi.

Actele Moscovei pot fi considerate crime de război, susține MAE.

Violarea spațiului aerian suveran

Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României, se arată în comunicatul oficial al instituției.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, se subliniază în protest.

Valeri Kuzmin, la raport

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și consideră actele Rusiei crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

Și Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, miercuri, 13 septembrie 2023, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm față de violarea din nou a spațiului aerian al României și a cerut părții ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România. De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.

Secretarul de stat a condamnat cu fermitate aceste atacuri, care generează inclusiv riscuri de securitate pentru cetățenii români și care afectează siguranța transporturilor pe Dunăre și prin Marea Neagră. Aceste atacuri asupra civililor și infrastructurii civile sunt ilegale și considerate crime de război”, se arată în convocarea oficială a MAE.

Drona trei

Resturile celei de-a treia urmează să fie expertizate. Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată miercuri, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice. Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident, se arată în ultimul comunicat oficial al Apărării.

Citiți și: VIDEO | A doua dronă, descoperită mult mai adânc pe teritoriul României. Ce a uitat Armata în cel de-al doilea crater

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și