Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: 142.000 de copii cu vârste între 12 și 19 ani s-au vaccinat anti-COVID

VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: 142.000 de copii cu vârste între 12 și 19 ani s-au vaccinat anti-COVID

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că 142.000 de copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, s-au vaccinat anti-COVID, fiind înregistrate două cazuri de miocardită. Este vorba despre doi pacienţi de 17 ani, care au avut o evoluţie foarte bună.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit, vineri, la Digi 24, despre vaccinarea copiilor şi adolescenţilor şi despre reticenţa părinţilor, care poate fi eliminată prin vaccinare.

„În calitate de părinți, pentru noi, luăm o decizie, însă când ne gândim la copilul nostru, ne gândim evident cu o mult mai mare precauție. Avem la acest moment toate datele care să susțină că vaccinarea minorilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este benefică indubitabil. În momentul de față, în Israel, se recomandă cu fermitate vaccinarea minorilor, pentru că s-a observat apariția de focare la copii în cel puțin două școli, care au generat peste 40 de cazuri”, a spus Gheorghiță.

El a recunoscut că există acest semnal al miocarditei – inflamaţia mușchiului cardiac, dar a ținut să precizeze că, la șapte milioane de doze administrate în Statele Unite ale Americii, s-au raportat 300 de cazuri de miocardită.

”Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri. Aceste cazuri, în perioada următoare – s-ar putea să fie generate de tulpina Delta -, vor genera cazuri secundare foarte multe, când copiii merg la şcoală, în colectivitate”, a adăugat Gheorghiţă.

Întrebat ce efecte secundare au fost înregistrate în Româna, la copii, după vaccinarea anti-COVID, preşedintele CNCAV a afirmat:

”Sunt 142.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, persoane între 12 şi 19 ani inclusiv. Nu au fost multe raportări, majoritatea sunt dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, frebră, frison. Au fost două cazuri de miocardită, la tineri de 17 ani, care au avut o evoluţie foarte bună”.

Gheorghiţă a precizat că miocardită este o inflamaţie a muşchiului cardiac care se manifestă prin durere în piept şi uneori poate să fie prezentă starea de oboseală, frison, febră, dureri musculare.

”În mod obişnuit, avem miocardite, în populaţia generală avem o prevalenţă mare – număr crescut de cazuri la persoanele sub 30 de ani, în general de sex masculin. Ele sunt date de infecţii virale. Infecţia cu SARS-CoV-2 poate să dea miocardite la tineri”, a mai afirmat Gheorghiţă.

Autor

Citește și