Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: ”Avem 44 de cazuri cu tulpina indiană, cu 60% mai contagioasă decât tulpina britanică”

VIDEO | Valeriu Gheorghiţă: ”Avem 44 de cazuri cu tulpina indiană, cu 60% mai contagioasă decât tulpina britanică”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în România sunt 44 de cazuri de infectare cu tulpina indiană Delta, care este cu 50-60% mai contagioasă și mai ușor transmisibilă decât varianta britanică Alfa. Cazurile identificate sunt în București, Ilfov și Argeș.

”Varianta Delta are câteva particularități, se lipește foarte ușor de receptorii de la nivelul celulelor, ceea ce înseamnă că se înmulțește mult mai rapid și se transmite mult mai ușor. Practic, are o rată de contagiozitate cu circa 50-60% mai mult decât varianta britanică, varianta Alfa, care la rândul ei era cu 50-60% mai contagioasă, mai ușor transmisibilă comparativ cu varianta inițială care a început să circule în România”, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță a precizat că din cele 44 de cazuri identificate prin secvenţiere în nouă judeţe, cele mai multe sunt în Ilfov, Argeş şi în municipiul Bucureşti.

”De fapt, problema este că avem cazuri la care nu există o filiaţie epidemiologică, adică la care nu există o legătură cu cazuri de import. Acest lucru înseamnă că ele au fost dobândite în urma unor transmiteri pe teritoriul României”, a explicat Gheorghiţă.

Noile simptome ale tulpinei Delta

El a atenționat că riscul este să crească numărul de cazuri, ca urmare a interacțiunilor crescute, după concedii, reîntoarcerea la activități.

”În toată lumea se estimează o creștere a numărului de cazuri”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că ”tulpină Delta are un tablou clinic uşor diferit faţă de ceea ce observăm până acum”.

”Durerea de cap este foarte frecvent întâlnită, durerea de gât şi scurgerile nazale, rinoreea, spre deosebire de cazurile anterioare, care erau date de varianta britanică şi varianta din Wuhan, care erau cu tuse şi pierderea mirosului sau gustului, care erau simptome relativ specifice”, a explicat Gheorghiţă.

Autor

Citește și