Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, acordă, în continuare, credit serului de la AstraZeneca, în special după ce a fost informat că doar o singură persoană dintr-un milion a acuzat probleme grave după ce a fost imunizată.
Medicul de la Spitalul anunță, cu fermitate, că România a hotărât continuarea vaccinării cu serul dezvoltat de AstraZeneca, în special pentru că, la acest moment, “beneficiile depășesc riscurile”.
“13 state la nivel european au decis suspendarea temporară a unui singur lot AstraZeneca, șapte state au decis continuarea vaccinării cu toate loturile AstraZeneca și 15 state au decis suspendarea temporară a vaccinării cu toate loturile. România a decis continuarea vaccinării. Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut același nivel de recomandare, la acest moment beneficiile depășesc riscurile”, a declarat lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Un alt factor care l-a convins pe Valeriu Gheorghiță că vaccinul de la AstraZeneca merită, în continuare, credit îl reprezintă faptul că doar o singură persoană dintr-un milion a acuzat probleme grave după ce i s-a administrat serul.
“Nu există, legat de evenimentele tromboembolicem semnale legate de o frecvență mai mare decât în populația generală nevaccinată. Vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate, mult sub frecvența estimată la populația nevaccinată, un caz la o mie de persoane. Azi Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele. Cred în continuare că trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat cât se poate de clar că nu există date care să facă legătura de cauzalitate cu vaccinul”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferință de presă.
În cursul zilei de marți, specialiștii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se vor reuni pentru a studia siguranța vaccinului de la AstraZeneca. Totuși, conducerea instituției a recomandat, încă de săptămâna trecută, continuarea utilizării sale.