Valeriu Gheorghiță anunță campanii de informare privind vaccinarea în școli: „Cei cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin COVID, au risc de a dezvolta probleme cardiace”
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunțat că autoritățile pregătesc o campanie de informare, urmând să fie organizate în unitățile de învățământ ședințe online cu părinții și cu câte un medic.
„Cred în continuare că tot ce înseamnă acțiuni de informare medicală sunt bine venite și ar trebui să rămână elementul central al campaniei de comunicare și de informare. Tocmai de aceea, în perioada următoare, în a doua parte a lunii august, cel puțin pentru perspectiva începerii școlilor, pregătim o campanie de comunicare și de informare, cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică, împreună cu inspectoratele județene școlare, respectiv fiecare unitate de învățământ va avea anumite ședințe cu părinții, ședințe online, și va participa o persoană, un medic”, a declarat Valeriu Gheorghiță, joi, la B1 TV.
Președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV) spune că miza campaniei este vaccinarea persoanelor tinere eligibile, dar și a părinților și bunicilor.
„Copiii, știm foarte clar că au un risc mic de a dezvolta forme severe. Vaccinarea, pe de altă parte, aduce beneficii clare și în cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, prin faptul că poate să reducă riscul anumitor complicații inflamatorii, cum este sindromul inflamator multisistemic cu afectare cardiacă. Avem deja date care ne arată că cei cu vârsta sub 20 de ani, băieții în general, care trec prin infecția cu SARS-CoV-2, au un risc de șase ori mai mare de a dezvolta complicații cardiace, în speță miocardită, comparativ cu riscul care îl asociază vaccinarea. Iată, am putea spune că prin vaccinare putem scădea inclusiv riscul de afectare cardiacă. Am mai spus că atunci când mă gândesc dacă îmi vaccinez sau nu copilul și decid că nu îl vaccinez de teama să nu facă miocardită, este o abordare greșită – pentru că prin trecerea prin boală, riscul de afectare cardiacă este mult mai mare”, a mai spus el.
Gheorghiţă a menţionat că, în prezent, la nivel naţional, imunitatea cumulată post-boală şi post-vaccinare este de aproximativ 45-50% din populaţie.