Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Valeriu Gheorghiță: ”Avem nevoie de certificatul digital pentru a reveni la normalitate”. Cum explică de ce nu este suficientă testarea pentru infecția cu COVID

VIDEO | Valeriu Gheorghiță: ”Avem nevoie de certificatul digital pentru a reveni la normalitate”. Cum explică de ce nu este suficientă testarea pentru infecția cu COVID

Ac

Medicul atrage atenția că testarea nu modifică nimic în starea de receptivitate a bolii, iar riscul de infectare și de a face o formă gravă este unul ridicat, mai ales în cadrul personalului medical care intră foarte des în contact cu persoane infectate cu COVID-19.

„Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde, pe de o parte pentru a putea avea o viaţă cât mai apropiată de normal, cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii, al riscului de infectare. Este absolut firesc ca, pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare şi un risc de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ţinem toate activităţile închise, nu putem să mergem la nesfârşit în această logică de restricţii, de izolare, de carantină, de risc de lockdown. Trebuie să mergem înainte şi trebuie să înţelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această şansă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24.

Medicul atrage atenția că prin o simplă testare, riscul de a contacta virusul și implicit de a face o formă gravă a bolii este unul ridicat, iar din această cauză personalul medical nevaccinat trebuie să fie protejat, întrucât există un risc suplimentar pentru această categorie profesională.

„Trebuie să înţelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecţiuni asociate. Or, obiectivul nostru, cel puţin pentru corpul medical, pentru sistemul medical, este să avem personal medical care să fie bine protejat, care să nu fie expus riscului de boală suplimentar faţă de cât este în contactul cu pacienţii zi de zi şi în felul acesta să prevenim absenteismul, să prevenim pierderea de vieţi omeneşti în rândul corpului medical, pentru că altfel nu putem să avem o capacitate de răspuns la pandemie, o capacitate de a oferi servicii medicale cât se poate de bune. Deci obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar integru şi cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”, a afirmat medicul.

Proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde COVID la locul de muncă a ajuns luni în comisiile de la Camera Deputaților,Ști iar marți va fi supus votului final. Proiectul a fost respins pe 27 octombrie, în Senat.

Proiectul prevede ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații de la stat și privat. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut, potrivit proiectului respins de Senat.

Citește și