Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat că în ultimele patru săptămâni a crescut progresiv numărul persoanelor care au decis să se imunizeze. Medicul a subliniat că singura soluție pentru a reduce gradul de infectare și riscul de spitalizare sau deces este vaccinarea, explicând că și cu o singură doză administrată, riscul de deces este redus cu 60% la aceste persoane față de cele care nu au niciun fel de protecție în fața bolii.
„În ultimele patru săptămâni, într-adevăr, am înregistrat progresiv o creștere a persoanelor care s-au prezentat pentru efectuarea primei doze de vaccin. Practic, în aceste patru săptămâni sunt peste 600.000 de persoane noi care s-au prezentat la vaccinare. Statistic, sunt peste 80% persoane relativ tinere, sub 60 de ani, ceea ce este important, pentru că vorbim de persoane active, care interacționează foarte mult și cu probabilitate mai mare de a răspândi virusul. Dar, pe de altă parte, ne-am dori să avem un număr mai mare de persoane vulnerabile vaccinate, pentru că știm că impactul bolii este mai semnificativ la persoanele în vârstă, care au și alte boli asociate și riscă o formă mai gravă a bolii”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Medicul a subliniat că vaccinarea, chiar și cu singură doză, poate reduce riscul de deces cu 60%, în timp ce tratamentul medicamentos nu poate asigura acum un astfel de procent.
„Datele ne arată că, după prima doză de vaccin, riscul de deces – pentru că, în final, asta ne interesează – este cu 60% mai mic. În aceea ce privește posibilitățile de tratament, niciunul dintre tratamentele disponibile nu are aceasta eficiență de a reduce mortalitatea cu 60%. Este foarte important ca persoanele vulnerabile să nu ajungă în spital”, a afirmat Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre medicii care sfătuiesc pacienții să nu se vaccineze.
„Este o realitate și trebuie să o acceptăm, dar este de neînțeles această atitudine, cu atât mai mult cât profesia medicală în sine se bazează pe știință, iar astăzi, în 2021, noi facem medicină bazată pe dovezi și din acest motiv noi avem toate datele la dispoziție și știm că vaccinare este și sigură, și dovedită eficientă, inclusiv pentru pacienții oncologici”, a spus medicul.
El a precizat că pacienții oncologici au indicație de vaccinare cu o schemă formată din trei doze de vaccin, administrate la o lună distanță între ele, dat fiind faptul că aceste persoane imunodeprimate au un risc mult mai ridicat de a face o formă gravă a bolii.
„Sunt aduse pe masă tot felul de false contraindicații, cu atât mai mult că pacientul oncologic este un pacient considerat la risc de a face o formă gravă, dar conform noilor recomandări, pacienții oncologici au indicație de a face de la început trei doze de vaccin, în loc de două”, a precizat medicul.