VIDEO | Valeriu Gheorghiță, despre doza booster: Protecția față de infecția asimptomatică este de 95% în cazul Delta cu doza a treia
This browser does not support the video element.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seară, la Digi24, că în Israel s-a început vaccinarea cu doza booster pentru copiii de peste 12 ani, însă este nevoie de mai multe date de siguranță pentru a putea observa efectele acestei doze de rapel. Medicul a precizat, însă că doza a treia vine cu o serie de beneficii pentru cei doresc să și-o administreze, întrucât nivelul de protecție în fața infectării cu tulpina Delta crește cu până la 95%, restabilind totodată nivelul de protecție dobândit după efectuarea schemei completă de imunizare.
„Am văzut recent că și în Israel a demarat etapa de administrare a dozei booster și pentru persoanele de peste 12 ani. În România primul copil între 12-16 ani a fost vaccinat pe 2 iunie. Pot să spun încă de pe acum că cei care se află în evidență și se cunosc cu afecțiuni cronice și au primit prima schemă de vaccinare și au mai mult de șase luni, foarte probabil că vor putea beneficia și de această doză booster, iar pentru restul categoriilor care nu se află în zona de risc, avem nevoie de mai multe date de siguranță”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Medicul atrage atenția că măsurile de protecție sanitară trebuie în continuare respectate, mai ales de cei care abia acum își administrează prima doză de vaccin anti-Covid-19, întrucât nivelul de protecție cu o doză de vaccin nu este suficient să ne ferească de a face o formă gravă a bolii.
„Noi am transmis de fiecare dată că este foarte important să respectă măsurile de protecție și înainte și după ce ne vaccinăm. Deci trebuie să fim foarte atenți când am administrat prima doză, să completăm schema de vaccinare, tocmai pentru a nu risca să ne infectăm, pentru că la acel moment nu avem o protecție suficientă care să ne ferească de o formă gravă de boală”, a afirmat Gheorghiță.
Gheorghiță a explicat că a treia doză de vaccin anti-Covid-19 este eficientă împotriva tulpinii Delta și ne oferă o protecție î de până la 95% față de infecția asimptomatică.
„O persoană care are o schemă completă de vaccinare, pentru varianta Delta, protecția față de infecția asimptomatică este de 30 – 50%. Cu doza booster, datele ne arata o creștere a protecției față de infecție de până la 95%. O persoană care are schema de vaccinare completă și doza de rapel are un risc de circa 10-11 ori mai redus să se infecteze comparativ cu cei care au doar cele două doze administrate, iar riscul de a face o formă gravă se reduce cu până la 20 de ori, față de cei care au doar două doze”, a explicat medicul.
Întrebat dacă doza booster apare pe certificatul de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat: Dacă o persoană primește doza de booster și generează din nou certificatul digital apar trei doze din trei efectuate. Schema completă în momentul de față este considerată vaccinarea cu cele două doze, sau o doză în cazul vaccinului de la Johnson&Johnson.