Comitetului Național de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat că până acum au fost 2.273 de doze pierdute.
Coordonatorul vaccinării anti-coronavirus, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți într-o conferință de presă că numărul dozelor de vaccin irosite este cu mult mai mic decât se așteptau autoritățile.
„Pot să vă spun că din toate dozele distribuite deja distribuite până la acest moment sunt declarate doze pierdute 2.273, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate. Este mult sub ceea ce noi ne-am asumat 0,5% și respectiv 10% conform hotărării de Guvern.
Din punctul de vedere al gestionării dozelor, noi am considerat o limită de circa 0,5% în care am putea să ne încadrăm ca număr de doze pierdute pentru că se pot întâmpla anumite incidente care compromit lanțul de frig și pot să invalideze un număr mare de doze. Din acest punct de vedere, atenția noastră este una cât se poate de bună și în baza procedurilor și instrucțiunilor încercăm să reducem la minimum riscul de a se întâmpla asemenea evenimente”, a spus Valeriu Gheorghiță.
„Este un element important în ceea ce privește reacțiile adverse. Am încurajat toate persoanele vaccinate, indiferent de gradul de semnificatie clinică, să le raporteze tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor date și pentru a le face cunoscute opiniei publice. Este important să monitorizăm profilul de siguranță și să le facem cunoscute publicului pentru a crește nivelul de încredere în importanta vaccinării.
Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a vaccinării anti-Covid, începând de la 27 decembrie, defalcat pe 3 tipuri de vaccinuri:
În ceea ce privește ultima săptămâna de vaccinare. au fost raportate 432 reacții adverse post-vaccinare, dintre care 76% au fost raporte pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului, restul fiind raportate la Institutul Național de Sănătate Publică.
Vârsta mediană a celor care au raportat reacții adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, 77% care au raportat reacții adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării și data debutului reacțiilor adverse fost de 21 de zile. În fucție de severitate, au fost raportate zero cazuri severe și 42 de cazuri, clasificate ca fiind nesevere.
In ceea ce privește distribuția, 75% au fost de tip local, 34% au raportat dureri musculare. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, marţi.