„În momentul de față peste 4,9 milioane de persoane vaccinate cu o singură doză și peste 4.6 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă, care este un avantaj, spre deosebire de celelalte țări care au decis să prelungească intervalul dintre cele două doze și vedem în perspectiva acestei variante virale, Delta cât de importantă este vaccinarea cu schemă completă pentru a proteja pentru riscul de spitalizare și deces. Suntem la șapte luni de la debutul campaniei de vaccinare dar sigur că dacă ne uităm la valori absolute, la o rată de acoperire vaccinală, nu este suficientă la imunitatea colectivă propusă de peste 70% însă eforturile noastre vor fi susținute în permanent și în ceea ce privește partea logistică, organizatorică și parte de informare”, afirmat Gheorghiță.
Întrebat cum îi va convinge pe cei care şi acum sunt sceptici sau nu vor să se vaccineze, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că este o misiune foarte dificilă.
„Este o misiune destul de dificilă, mai ales că în contextul în care segmentul populației căruia ne adresăm acum este tocmai segmentul pe de-o parte ezitant, pe de o parte segmentul dezinteresat de tot ceea ce înseamnă protejarea sănătății personale și a sănătății colective. Tocmai de aceea sigur că este foarte greu tot acest proces, până la urmă de convingere și de înțelegere a beneficiilor vaccinării atât în plan personal cât și în plan colectiv”, a completat Gheorghiță.
Gheorghiță menționează că evoluția epidemiologică favorabilă a avut și un impact negativ asupra celor care nu s-au vaccinat, situație care a dus la relaxarea și demotivarea în populației.
„Sigur că evoluția epidemiologică favorabilă a demotivat pe de-o parte o bună parte dintre persoane în sensul în care nu neapărat că au renunțat la ideea de vaccinare și au decis să amâne acest demers de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță, miercuri seară la Antena 3.