Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seara, la Digi24 că nu înțelege de ce unii medici nu s-au vaccinat împotriva COVID-29, întrucât ei cunosc mult mai bine din poziția de cadru medical care sunt efectele unui vaccin și au si avut ocazia de o mulțime de pacienți infectați cum sufereau pe paturile de spital. Această categorie a personalului medical care nu s-a imunizat, va fi nevoie de o testare periodică dar care nu poate fi susținută la „nesfâșit” de către stat, ceea ce înseamnă ca este posibil ca aceste teste să fie achitate de către personalul medical nevaccinat.
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că până în prezent circa 80% din personalul medical din țară s-a vaccinat anti-Covid.
„Este dificil de înțeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienți infectați și i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condițiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie și îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat dacă este corect ca medicii să nu fie vaccinați sau testați, din moment ce pacienților internați li se fac teste anti-Covid, Gheorghiță a răspuns: „Nu, nu e corect. Vorbim despre siguranța pacienților în spital și de siguranța mediului spitalicesc. Într-o unitate medicală primează pacientul”.
„Sunt o serie de discuții. Părerea mea este că în situația actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unității medicale era testat și până acum și nu plătea, înainte de vaccin.
Medicul a explicat ca statul nu poate deconta la nesfârșit testarea pentru cadrele medicale care nu s-au vaccinat, despre care considera ca nu pot justifica motivele pentru care aceștia nu s-au imunizat si este inexplicabil de ce tocmai personalul medical nu înțelege beneficiile, importanța și rolul vaccinării.
„Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiță.
Pe de altă parte, spune el, sunt și medici care consideră că ar trebui să aibă anumite beneficii prin prisma meseriei pe care o au.
„Înțeleg perfect ambele puncte de vedere, însă, atâta timp cât vorbim de un sprijin important, de oferire a unor vaccinuri gratuite, este important ca mesaj și încredere în știință și în progresul medical să înțelegem că vaccinarea reprezintă principala soluție, nu să stăm să ne testăm mereu”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.