Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, că cel mai probabil doza a treia „booster” va deveni obligatorie pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă. Datele arată că doza „booster” este eficientă împotriva variantei Omicron.
„Este la acest moment cât se poate de clar ca varianta Omicron ocolește răspunsul imun obținut după vaccinarea cu primele două doze sau la trecerea prin boală, însă vestea cea mai bună este că administrarea dozei de booster restabilește eficiența la valorile comparative cu eficiența pe care care vaccinurile o au în cazul variantei Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a precizat că în următoarea perioadă se ia în calcul regândirea schemei de vaccinare care va cuprinde și a treia doză de vaccin anti-Covid-19 „booster”. Potrivit ultimelor studii efectuate în SUA doza „booste” este eficientă împotriva variantei Omicron
„Din punctul nostru de vedere în perioada următoare vom vorbi de regândirea unei scheme de vaccinare împotriva Covid-19 ca 2+1, adică cele două doze administrate la un interval de 21 de zile și o doză de booster după minimum șase luni. Aceasta probabil că va fi considerată o schema de vaccinare completă și care va asigura o protecție superioară optimă pentru toate variantele circulante, dar și pentru viitoare variante care vor apărea de acum înainte”, a precizat medicul
„Este aproape clar că aici se va ajunge. Doza booster va deveni obligatorie pentru a fi schema de vaccinare considerată completă”, a afirmat Gheorghiță.
Fauci, consilierul medical principal al președintelui american Joe Biden, a publicat miercuri date care au arătat că o a treia doză de vaccin Covid-19 de la Moderna a crescut nivelul de anticorpi cu mult peste pragul necesar pentru a neutraliza virusul.
Datele au adăugat la dovezile din ce în ce mai numeroase care arată că o a treia doză de vaccinuri produse atât de BioNTech/Pfizer, cât și de Moderna a oferit o protecție semnificativă, chiar și împotriva tulpinii puternic mutante.
„Primele studii in vitro și clinice … indică faptul că rapelurile reconstituie titlurile de anticorpi și sporesc protecția vaccinului împotriva Omicron”, a declarat Fauci la Casa Albă.
El a adăugat: „Regimurile noastre de vaccin de rapel funcționează împotriva Omicron. În acest moment, nu este nevoie de un rapel specific variantei”.