Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri seară la Digi24, că fără a creşte numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu de evitat mai târziu o creştere a numărului de cazuri, ținând cont că tulpină Delta a început să genereze cazuri foarte multe în alte țări, în special în cazul persoanelor nevaccinate.
„În România vorbim de aproximativ 28% rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă în România. 33% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză, peste 4,6 milioane de persoane sunt persoane vaccinate cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Există diferențe în ceea ce privește acoperirea vaccinală în mediul urban și în mediul rural. Faptul că avem în mediul urban o rată de acoperire mai mare decât media națională, comparativ cu media de vaccinare în mediu rural care este cu mult sub media națională, arată și explică un control mai bun al numărului de cazuri, pentru că majoritatea cazurilor erau generate în urmă expunerii frecvente dintre persoane și asta se întâmplă în marile aglomerări urbane.
în mediul rural deși avem peste 50% din populația țării care trăiește în mediul rural, totuși frecvența contactelor și prezența fizică dintre persoane, mobilitatea lor este mult mai redusă comparativ cu ce se întâmplă în urban și asta explică condiția epidemiologică bună din acest moment chiar dacă avem o rată de acoperire de până la 30% la nivel național.
Vaccinând și persoanele tinere, vaccinând și persoanele active, știind că vaccinarea scade transmiterea, reduce riscul de infecție asimptomatică cu 50%-70%, chiar în cazul în care o persoană care este vaccinată este depistată pozitiv, avem date foarte clare care arată că după cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30%-50%, avem un risc mai mic să transmitem infecția persoanelor cu care intrăm în contact.
Tot ce s-a întâmplat până în acest moment sunt măsuri ce au contribuit la controlul epidemiologic, însă este cât se poate de clar că fără a crește rată vaccinării, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.
Ne uităm la țările în care rată de vaccinare este totuși crescută, peste 60%-70%, avem exemplul Israelului, exemplul din Marea Britanie, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri și atunci ne întrebăm la ce a fost bună vaccinarea dacă tot crește numărul de cazuri, dar ce observăm cu toții este faptul că chiar dacă a crescut numărul de cazuri, nu a crescut numărul de internări și nu a crescut nici numărul de decese, iar decesele înregistrate în procent de peste 99% sunt la persoanele nevaccinate, deci aici ne aduce că beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că noi limităm efectele acestei pandemii, oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave și oameni care își pierd viață”, a afirmat Gheorghiță, miercuri seara la Digi24.